HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Het hydraulische systeem:

Hoofdmenu hydraulica
Het gehele hydraulische systeem

Het Remsysteem
Het Hoogteregelingssysteem
De vloeistofdrukvoorziening

Verversen en ontluchten
De hydraulische schema's

 

Verversen en ontluchten:

Menu verversen en ontluchten
Algemene introductie
De controlelampen

Posities ontluchtingsnippels
Benodigdheden, algemene tips
Ontluchtingsprocedure accumulatoren

Ontluchtingsprocedure remsysteem 1 en 2
Ontluchtingsprocedure remsysteem 3
Ontluchtingsprocedure hoogteregeling

 


De controlelampen van het
hydraulische systeemHet hydraulische systeem bevat verschillende controlelampen.

Tot en met 1971
De modellen tot en met 1971 bevatten twee controlelampen die oplichten als de hydraulische druk in systeem 1 en/of systeem 2 onder een vooraf bepaalde waarde zakt. Deze controlelampen zijn gekoppeld aan twee drukschakelaars die zich ieder apart op één van de twee accumulatoren bevinden. De linkse van de twee ronde rode controlelampen op het dashboard (zie foto onder) behoort toe aan systeem 1, de rechtse aan systeem 2.Het dashboard van de SRH6839 uit 1969 met rechts de twee rode controlelampjes voor het hydraulische systeem.


Vanaf 1972
Vanaf 1972 zijn er meerdere controlelampen aangebracht ten behoeve van de controle van het hydraulische systeem. Deze bevinden zich achter het vierkante glaasje op het dashboard dat direct naast het stuurwiel is geplaatst. Naast de beide aan de drukschakelaars gekoppelde controlelampen “1-Low Pressure” en “2-Low Pressure” is een controlelamp geplaatst die is gekoppeld aan twee vloeistofsensoren. Deze vloeistofsensoren bevinden zich elk apart in de beide compartimenten van het vloeistofreservoir en zijn samen gekoppeld aan één enkele controlelamp, de “Low Fluid”. Deze controlelamp licht op als het niveau van de vloeistof in één of beide compartimenten onder het minimaal aangegeven peil is gezakt.
Een vierde controlelamp, de “Master Cylinder”, licht op als er iets met systeem 3 (lage-druk systeem) aan de hand mocht zijn. Deze controlelamp bevindt zich alleen op de modellen die zijn geproduceerd tussen chassisnummer 13754 (februari 1972) en chassisnummer 21409 (juni 1975).
Een extra controlelamp is in het midden aan de bovenkant van het dashboard geplaatst en licht op als één of meerdere controlelampen van het hydraulische systeem oplichten of op zouden moeten lichten in het geval er één of meerdere controlelampen stuk zijn.Vanaf 1972 zijn de controlelampen gegroepeerd in twee groepen van vier lampen. De hydraulische lampen zitten in het cluster lampen dat het dichtst bij het stuur zit, in dit geval dus in de linker cluster. Het lampje links boven is van systeem 1, het lampje rechts boven van systeem 2, links onder van het niveau van de hydraulische vloeistof (het vierde lampje is van de handrem, niet van het hydraulische systeem). Op de foto is het dashboard te zien van de Silver Shadow SRA14365 uit 1972.


Vanaf 1977
Op modellen die vanaf 1977 zijn geproduceerd, zijn de controlelampen achter één enkel paneel samengebracht dat zich langs het contactslot bevindt.Dit dashboard is van de Rolls-Royce Corniche convertible DRF30459 uit 1977. De bovenste twee lampjes en het vierde lampje zijn voor het hydraulische systeem.


Het testen van de controlelampen
De werking van de verschillende controlelampen kan gecontroleerd worden door de hiervoor bestemde “Test” drukknop op het dashboard in te drukken.

Vanaf juni 1975 (chassisnummer 22073-LWB, 22118-Standard Saloon en 22583-Corniche) is een automatische controle van de controlelampen geplaatst. Deze controle wordt automatisch uitgevoerd op het moment dat de contactsleutel naar de “Start” positie wordt gedraaid, enkele momenten vóórdat de motor aanslaat.
Een tweede methode om de controlelampen te testen op de modellen vanaf juni 1975 omvat het verdraaien van de contactsleutel naar de “Start” positie op het moment dat de versnellingshendel in de “D” positie staat. De motor zal in deze situatie niet aanslaan maar alle controlelampen zullen nu oplichten. Lichten er één of meerdere controlelampen niet op tijdens deze testprocedure, dan moeten de desbetreffende controlelampen worden vervangen. Men dient er rekening mee te houden dat tijdens deze testprocedure enkel de controlelampen worden getest. De hieraan gekoppelde drukschakelaars en niveausensoren zijn niet in de testprocedure opgenomen. TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer