De Rolls-Royce Silver Shadow en de Bentley T modellen zijn allemaal voorzien van elektrisch instelbare voorstoelen. In het schema hieronder kunt u zien hoe de elektrische bediening van deze voorstoelen werkt.
Voor een algehele toelichting op de in het schema gebruikte symbolen kunt u terecht in de LEGENDA.
Vele technische termen zijn nog eens apart uitgelegd. In dat geval zijn deze termen groengekleurd en kunt u erop klikken.
Schema van de elektrische verstelling van de voorstoelen van een Silver Shadow uit 1970.
Dit schema bevat de electrische componenten waarmee de electrisch verstelling van de voorstoelen van een Silver Shadow 4-deurs saloon uit 1970 wordt geregeld. De stoelen worden bediend met een als een soort van joy-stick uitgevoerde schakelaar die is gemonteerd op de middenconsole tussen de voorstoelen.
De stand 1 is naar boven, 2 is de voorzijde naar boven, 3 is naar voren, 4 is de voorzijde naar beneden, 5 is naar beneden, 6 is de achterzijde naar beneden, 7 is naar achter en 8 is de achterzijde naar boven. Zowel de bestuurder heeft zo'n schakelaar (de driver's seat switch in het schema) als de passagier voorin (de passenger's seat switch). Als men de schakelaar in een van de standen drukt, dan gebeuren er twee dingen tegelijkertijd: de spindel onder de stoel begint te draaien (geactiveerd door de gele en de donkerblauwe draad in het schema) en minstens een van de spindelrelais wordt op de spindel gedrukt (geactiveerd door de bruine, lichtblauwe of grijze draad).
Mechanische werking
Onder de stoel zit een motor die zowel links als rechtsom kan draaien. Aan de as van deze motor zit een spindel gemonteerd met daarop schroefdraad. Vervolgens zit op deze spindel een drietal "clutches" oftewel koppelingen die als een moer werken. Ze kunnen elektrisch worden bediend. Het geheel werkt als volgt. Indien de seat-switch wordt bediend, draait de motor en hierbij de spindel rond en word tevens één van de clutches ofwel moeren tegen de spindel gedrukt. Hierbij gaat de clutch bewegen over de spindel. Zie het als een moer die men op een bout draait. Aan de clutch zit een stangetje die de stoel mechanisch doet bewegen. Omdat er drie clutches op de spindel zitten die elk een specifieke taak hebben, kunnen we de stoel alle kanten op laten bewegen doordat de stoel-motor zowel links als rechtsom kan draaien naargelang de stand van de stoelschakelaar op de middenconsole. Zo kan de stoel omhoog en omlaag, naar voren en achteren, en kan de zitting worden gekanteld. Als onderhoud aan het geheel volstaat het regelmatig invetten van de spindel om vastlopen te voorkomen.
Elektrische werking
Indien de schakelaar wordt bediend, schakelt hij via een relais de motor aan en activeert men één van de clutches. De stand van de schakelaar maakt uit welke clutch wordt bediend en welke kant de stoelmotor op draait.
In het schema zien we de schakelaar in het midden afgebeeld met links daarvan de relais. Volg nu de paarse en bruine draad in de bovenste schakelaar. De paarse draad gaat via het relais naar de motor die nu rechtsom zal gaan draaien. Tevens is de bruine draad geactiveerd waardoor de linkse clutch op de spindel wordt gedrukt en nu mee zal gaan lopen. De stoel gaat nu een bepaalde kant op. In principe werken alle standen hetzelfde wat is te controleren door bijvoorbeeld de gele en grijze draad te volgen. De motor draait nu linksom en er is een andere clutch geactiveerd waardoor de stoel in zijn volgende functie gaat bewegen. Bovenin het schema zien we de zekeringen en de plus-aansluiting. Onder zien we het min-punt en verder zijn er de nodige stekkers te zien. Als laatste valt te vermelden dat de motoren zijn uitgevoerd met een zogenaaamde cut-out-switch die ervoor zorgt dat de motor niet doorbrandt indien men de schakelaar continue vasthoudt als de motor zijn uiterste stand heeft bereikt.
|