HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Het elektrische systeem:

 

Hoofdmenu elektriciteit
Elektriciteit algemeen

Elektrische schema's
Systemen en componenten
Werken aan elektriciteit

 

Systemen en componenten:

 

De ramen
De stoelen
De cruise control
De versnellingshendel (1)
De versnellingshendel (2)

De schakelstanden van het contact
Overzicht van de zekeringen
De accu, werking en verzorging
Relais, servo's, sensoren

 


De schakelstanden van het contact



Het schema hieronder bevat de werking van de contactsleutelunit. Tevens gaat dit schema in op de schakeling vand e radio en het boordklokje. Voor een toelichting op de gebruikte symbolen kunt u terecht in de LEGENDA.

Elektrisch schema van de schakelstanden van het contact van een Silver Shadow uit 1970.

Dit schema bevat een uitleg over de werking bij verschillende standen van de contactsleutel. Tevens blijkt hier de schakeling van de radio en het boordklokje.

De contactsleutel-positie
Op de contactsleutel-unit op het dashboard kunnen we met behulp van de contactsleutel kiezen voor respectievelijk de accessoires-stand, de ignition-stand en de start-stand. De reden dat er geen twee maar drie mogelijkheden zijn, is dat er een accessoires-stand moet zijn waarin er geen spanning op de bobine (Ignition Coil) staat. Mochten door de stand van de rotor de contactpunten namelijk zijn gesloten, krijgt de bobine en voorschakelweerstand continu spanning. Dit heeft als gevolg dat deze onderdelen warm worden (er loopt immers een constante stroom) en doorbranden.
Tip! Bij een niet lopende motor altijd de accessoire-stand gebruiken indien men spanning voor de radio of andere items nodig heeft. De voorschakelweerstand van de bobine wordt in de start-stand kortgesloten waardoor de bobine een iets hogere spanning krijgt dan normaal het geval is. Dit om bij de start een grotere vonk aan de bougies te krijgen waardoor de motor beter start. Mocht de motor bijvoorbeeld wel starten maar slaat hij meteen af als de sleutel wordt losgelaten, is het deze weerstand die kapot is gegaan. Hij zit meestal op of vlak bij de bobine gemonteerd. In geval van nood mag men hem kortsluiten om thuis te komen. De bobine krijgt dan wel (een iets te hoge) spanning. Dit is niet echt schadelijk maar het is wel ten zeerste aan te bevelen de weerstand zo vlug mogelijk te vervangen.



 TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer