HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Het elektrische systeem:

 

Hoofdmenu elektriciteit
Elektriciteit algemeen

Elektrische schema's
Systemen en componenten
Werken aan elektriciteit

 

Systemen en componenten:

 

De ramen
De stoelen
De cruise control
De versnellingshendel (1)
De versnellingshendel (2)

De schakelstanden van het contact
Overzicht van de zekeringen
De accu, werking en verzorging
Relais, servo's, sensoren

 


Accu (Battery)



De battery of accu is de "voeding" van de auto. De accu van de Silver Shadow bestaat uit 6 cellen van elk 2 Volt. Omdat deze in serie met elkaar zijn verbonden, geeft dat aan de accupolen een spanning van 12 Volt. Het vermogen van de accu wordt aangegeven in Ampère-uur, kortweg Ah. Een Silver Shadow kan het best worden voorzien van een accu van 70 Ah. Bij een Long Wheelbase met division (separatiescherm) wordt een extra accu gemonteerd. Een accu wordt onder normale omstandigheden tijdens het rijden bijgeladen door de dynamo met daaraan gekoppeld de spanningsregelaar.

De accu's van de Silver Shadows en T's zitten niet onder de motorkap zoals bij veel moderne auto's het geval is maar aan de linkerkant van de kofferbak.

Een accu is opgebouwd uit zes cellen die in serie zijn verbonden. Indien één of meerdere cellen zijn uitgevallen kan er geen stroom door de accu lopen en geeft hij geen spanning af aan de polen. Vergelijk dit met de vroegere kerstboomverlichting. Als één lampje stuk gaat of wordt losgedraaid, valt de gehele verlichting uit. Eén of meerdere cellen kunnen ook zijn kortgesloten waardoor men wel spanning heeft maar slechts tien of zelfs acht volt. In beide gevallen moet u de accu vernieuwen. Tegenwoordig kun je nieuwe accu's krijgen die het model van dertig jaar geleden hebben! Bij ons niet echt nodig omdat deze netjes is weggewerkt maar het ziet er wel authentieker uit op die manier.
Nog even over de lekstromen. Normaal is dit verschijnsel niet erg maar als de auto lang stil staat loopt uiteraard de accu een keer leeg. Om dit te voorkomen kan er een klem worden losgehaald of indien aanwezig kan men de hoofdschakelaar uitzetten. Hier zit wel een maar aan. Een accu gaat het langst mee als hij aan het werk is en het is dus aan te raden om in geval van langere stilstand een zogenaamde accu-druppelaar aan te sluiten. Dit is een apparaat dat de accu electrisch op kracht houdt. De accu-druppelaar wordt bij een volle accu aangesloten (het is immers geen accu-lader). De acuu-druppelaars zijn in de betere shops te krijgen.
In sommige auto's zit er een charge-socket in de kofferbak. Deze mag men gebruiken om er bijvoorbeeld een looplamp op aan te sluiten maar deze socket kan ook gebruikt worden als aansluiting van de accu-druppelaar. Kijk wel even na of de plug is aangesloten als de hoofdschakelaar uit staat. Anders laadt de accu niet bij. Let op de juiste aansluiting van de plus en min!

Bij de eerste Shadow-modellen zit op het dashboard de accu-meter die aangeeft hoe het is gesteld met het laden en ontladen van de accu. Helaas is deze meter bij de later modellen verdwenen. Kennelijk heeft men bij de fabriek genoeg vertrouwen in het systeem. Er zijn kleine accu-metertjes te koop in de vorm van een moderne led. Deze branden groen bij laden en rood bij ontladen. Deze indicators zijn zo klein dat je ze gemakkelijk op een niet te opvallende plek kunt monteren. Het oog wil ook wat bij een klassieker.

Uiteraard moet hij goed vast zitten. Bij de jaarlijkse APK keuring is men hier streng op! Tevens is het van groot belang dat de accu gevuld is met het bekende accuzuur. De accu mag worden bijgevuld maar gebruik hier alleen gedistilleerd water voor. Met een accuzuurmeter kun je het gehalte nakijken. De meter maakt gebruik van het verschil in dichtheid van vloeistoffen.

De controle van het accuzuurgehalte
Let erop dat de accu niet te vol zit maar vul hem zodanig bij dat de zichtbare accuplaten geheel onder het accuzuur zitten. Zorg dat de doppen goed passen en kijk of eventuele ontluchtingsgaatjes niet verstopt zitten.
Gaat u de accu laden, haal dan altijd de doppen eraf en laat de kofferbak open. Een goede ventilatie is geen overbodige luxe. Bij het laden gaat namelijk stroom lopen van de ene naar de andere pool. Die stroom wordt omgezet in een chemische reactie. Hierbij ontstaat warmte die het accuzuur opwarmt. Hierbij komen gassen vrij die niet alleen giftig maar ook uiterst explosief zijn! Controleer de accu dan ook nooit met een brandende sigaar of sigaret in de buurt want de gevolgen kunnen dramatisch zijn. Moderne onderhoudsvrije accu's zijn compleet afgedicht en behoeven geen omkijken op dit gebied.
Controleer daarna of beide klemmen goed vastzitten en of er geen groene aanslag op zit. Dit duidt op een slechte verbinding van de pool met de accuklem. Demonteer als dit het geval is de accuklemmen en maak ze goed schoon.
Bij demontage altijd eerst de minpool, bij montage altijd eerst de pluspool. Een beroemd ezelsbruggetje leert ons als volgt: uit elkaar / negatief – in elkaar / positief. Zo maken we geen sluiting met het carrosserie. Schroef de klemmen daarna vast en houdt hierbij de plus en min in de gaten. De meeste accu's hebben twee verschillende maten accupolen zodat men zich niet kan vergissen in de aansluiting. Een beetje vaseline erop en klaar. Mocht men ooit een electrisch onderdeel vervangen, haal dan de min los om kortsluiting te voorkomen. Hoewel een accu niet echt groot hoeft te zijn, kunnen er enorme stromen lopen in geval van sluiting. Een beetje accu kan 100 Amp-h (Ampère-uur) leveren maar in geval van kortsluiting kan dit oplopen tot wel 600 (!) Ampère. Menig huis-, tuin- en keukenlasapperaat is hier jaloers op.
Mocht de accu onverhoopt leeg zijn en je hebt de hulp van iemand anders nodig, ga dan als volgt te werk. Gebruik goede startkabels die bij de betere autoshops zijn te krijgen. De kabels die je bij de benzinepomp in de aanbieding vindt, kun je maar het beste laten liggen. In het gunstigste geval krijg je er in de winter warme handen van, maar starten ho-maar! De autoshop heeft meestal de betere kabels. Start de donor-auto en laat hem iets harder dan stationair lopen. Sluit eerst de plus- en daarna de min-kabel aan. In theorie zal de volle accu nu de lege willen gaan vullen maar in de praktijk heb je daar niet veel last van. Start nu de hulpbehoevende auto. Verwijder eerst de min dan de plus en laat de motor een tijdje lopen. Na een kwartiertje moet de motor op eigen kracht kunnen starten. Is dit niet het geval dan kan de dynamo stuk zijn waardoor de accu niet bijlaadt of in het andere geval is de accu zelf kapot.



 TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer