HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Taxatie

Deze pagina gaat in op de vragen:
- Waarom en hoevaak moet ik de auto laten taxeren?
- Hoe regel ik een taxatie?
- Waar letten ze op bij een taxatie?

Interieur van een Rolls-Royce Corniche 2d Saloon uit 1972.

Interieur van een Rolls-Royce Corniche 2 deurs Saloon uit 1972 in zeer goede staat.

Waarom en hoevaak een taxatie?
Voor zover mij bekend is de gunstigst geprijsde verzekeringsmaatschappij om een Silver Shadow te verzekeren die welke door De Mascotte, de vereniging van Rolls-Royce- en Bentley-eigenaren, wordt aanbevolen. Om een klassieker als een Silver Shadow in verzekering te kunnen laten nemen, stelt deze (maar ook elke andere verzekeringsmaatschappij) een taxatie of expertise verplicht. De verzekeringspremie wordt aan de hand van de taxatiewaarde (en andere condities zoals het jaarkilometrage, aanwezigheid van een startonderbreker, enzovoort) bepaald. Dit geldt overigens alleen als de auto een casco-dekking krijgt. Een WA-dekking wordt vaak niet aan de taxatiewaarde gerelateerd.

Een taxatierapport heeft bij de aan de club verbonden verzekeringsmaatschappij een geldigheidsduur van twee jaar als de auto nog geen 30 jaar oud is. Voor auto's van 30 jaar en ouder is het taxatierapport drie jaar geldig. Deze geldigheid kan per maatschappij verschillen. Maar ook een maatschappij zelf varieert hier wel eens mee. Zo zijn de genoemde geldigheidstermijnen eind jaren negentig bij de aan de club verbonden verzekeringsmaatschappij een jaar korter geweest.

Hoe regel ik een taxatie?
Bij aankoop is het verstandig het taxatierapport door de verkoper aan je te laten overleggen. Dat geeft je vaak al wat meer inzicht in de door de expert vastgestelde waarde. In advertenties wordt overigens de taxatiewaarde vaak al vermeld.
Is er geen taxatierapport (meer), dan kun je contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij en ofwel de taxatie aan hen overlaten, ofwel enkele namen van erkende taxateurs bij hen opvragen.
Een taxatie kan meestal op korte termijn (binnen een week) worden uitgevoerd en kan aan huis plaatsvinden.Taxatierapporten maken deel uit van de "historie" van een auto. Dit is de uitgebreide documentatie van de Rolls-Royce Silver Shadow II uit 1979, chassisnummer SRK36933.


Waar wordt bij een taxatie op gelet?
Merkwaardig genoeg verschilt dat enigszins per expert of expertisebureau. Het is zeer waarschijnlijk dat een taxateur in elk geval kijkt naar de volgende aspecten:

  • Het type en de zeldzaamheidswaarde van dit type
  • Of de auto links of rechts gestuurd is (LHD of RHD)
  • Type brandstof: gas of benzine
  • De uitvoeringsspecificaties (bijvoorbeeld airconditioning)
  • Aanwezigheid van accessoires als een originele radio
  • Staat van onderhoud van carrosserie, chassis, lakwerk, sierdelen, bekleding en interieur (onder andere het houtwerk)
  • Het functioneren van de motor, de automatische transmissie, de remmen, de stuurinrichting, de verlichting, de electrische installatie en de hydraulische installatie
  • De mate van originaliteit
  • De aanwezige historie, niet alleen de documenten maar ook of de auto bijvoorbeeld van een beroemdheid is geweest

Wil je een kijkje nemen in een taxatierapport, klik dan hier om de taxatierapporten van mijn eigen Silver Shadow te kunnen lezen.


 


 TOP OF PAGE ↑ 


Marinus Rijkers.   Disclaimer