HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Invloeden op de richtprijzen

Toen de Silver Shadow in 1965 op de markt kwam, kostte de basisuitvoering £6.557. Dertig jaar later, in 1995, kostte de laatste Corniche Convertible £166.681. Dat is dus ruim 25 keer zoveel. Oke, als je een Silver Shadow en een Corniche niet vergelijkbaar vindt, dan kan ik je nog vertellen dat de eerste Silver Shadow Convertible (later de Corniche) in 1967 voor £10.511 in de prijslijst stond, hetgeen ook altijd nog een factor 16 verschilt met de laatste Corniche. En dat terwijl de "UK cost of living index" in diezelfde periode steeg met een factor 9!

Wil je weten hoe de nieuwprijzen van de Rolls-Royce Silver Shadow-modellen in de loop van de jaren zich hebben ontwikkeld, klik dan hierboven op de menu-keuze Nieuwprijzen toen.
Wil je weten hoe de richtprijzen zijn van de Rolls-Royce Silver Shadow-modellen, klik dan hierboven op de menu-keuze Richtprijzen nu.

Op de pagina hieronder kun je lezen welke factoren op richtprijzen van invloed zijn.Een 2-deurs saloon heeft een hogere waarde dan een 4-deurs saloon.
Afgebeeld de Rolls-Royce Corniche 2-deurs saloon CRX31870 uit 1978.Fluctuaties in de richtprijzen in de loop der jaren
In de tweede helft van de jaren negentig zijn klassieke Rolls-Royces en Bentleys in grote hoeveelheden uit Engeland naar Nederland verscheept. Klassiekers waren hot. Dat op zich zal voorlopig nog niet veranderen, maar rond 2000 kwam er weer een betere balans tussen vraag en aanbod. Dat betekent dat de prijzen in 2000 weer iets hoger lagen dan enkele jaren daarvóór. Mazzel voor hen die in de laatste periode van de negentiger jaren een Silver Shadow hebben aangeschaft. Want zij hebben hun pronkstuk (bij gelijkgebleven staat van onderhoud) in waarde zien vermeerderen. In de jaren daarna heeft dat proces zich nog verder voortgezet.
Van 2000 tot 2002
zijn de Shadows nog eens 10% in waarde toegenomen (uiteraard ook nu weer bij gelijkgebleven technische omstandigheden).
In 2003 heeft de kopersmarkt een sterk afwachtende houding ingenomen bij de aanschaf van een Rolls-Royce of Bentley. Werd een Silver Shadow of Corniche of een overeenkomstige Bentley in 2002 nog in een maand tijd verkocht, in de loop van 2003 moest daar zeker 6 maanden voor worden uitgetrokken.
Strekt uw interesse zich uit tot de Amerikaanse of Engelse markt, dan zijn daar ook ontwikkelingen van te melden. De prijzen voor de Silver Shadow modellen hebben zich in de VS op vergelijkbare wijze ontwikkeld als de prijzen in Nederland, rekening houdend met de gedaalde dollar. De prijzen in Engeland zijn niet veel veranderd en zijn dus minder gedaald dan in Nederland.
In 2004 lijken de prijzen uitgebodemd. Eind 2004 en ook in 2005 zijn weer stijgende prijzen waar te nemen. De prijzen van de Silver Shadows zijn gestabiliseerd en stijgen zelfs, waar de prijzen van de Silver Spirit/Spur modellen van na 1980 nog verder aan het dalen zijn en vaak al onder die van de Silver Shadow modellen ligt.
In 2008 is er een groter verschil ontstaan tussen goede en slechte auto's. Goede auto's worden duurder en matige auto's worden goedkoper. Restauratie is vaak alleen nog interessant als de basis goed is; een matige auto komt niet snel meer voor restauratie in aanmerking. Verder is een rechtsgestuurde auto in een linkssturend land steeds minder in trek en zoekt de potentiële koper daar nadrukkelijker naar een linksgestuurde auto. En omgekeerd. Dat maakt een rechtsgestuurde auto in een linkssturend land voor een verkoper steeds moeilijker verhandelbaar. Maar dat is natuurlijk des te interessanter voor een koper die de positie van het stuur niet belangrijk vindt.

Factoren van invloed op richtprijzen
Het geven van richtprijzen heeft altijd een bepaald risico. De lezer kan een richtprijs uitleggen als een prijs die zal gelden voor elk exemplaar en die geldt voor elke periode. Maar in de handel van auto's worden prijzen nu eenmaal altijd bepaald door vraag en aanbod. Op het moment dat koper en verkoper beiden een goed gevoel hebben over een prijsstelling, is de juiste prijs bepaald.

Bedenk dat bij het tot stand komen van een vraagprijs de volgende factoren een rol kunnen hebben gespeeld:

  • De algehele staat van onderhoud, met name voor wat betreft de hydraulische installatie, het elektrische systeem, de motor, de wielophanging en de bekende carrosserie-punten.
  • Of de auto links (LHD) of rechts (RHD) gestuurd is; een rechtsgestuurde Silver Shadow is in Nederland meestal tussen 2.000 en 5.000 euro goedkoper dan een linksgestuurd exemplaar bij een waarde van circa 20.000 euro.
  • De waarde van het Britse pond of de Amerikaanse dollar.
  • Of de wagen nog aan BPM onderhevig was bij invoering. Dit betreft momenteel alleen nog jongere exemplaren van de Corniche of Bentley Continental. Silver Shadows zijn allemaal ouder dan 25 jaar. Ook transportkosten bij invoer uit het buitenland verhogen uiteraard de prijs.
  • De hoeveelheid en zeldzaamheid van de aanwezige historie; bijzondere historie kan de prijs enigszins opdrijven.

Deze factoren zijn nader uitgewerkt in de pagina's over taxatie en zijn herkenbaar in de taxatierapporten die ik van mijn Silver Shadow op deze site heb vermeld. TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer