HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Het hydraulische systeem:

Hoofdmenu hydraulica
Het gehele hydraulische systeem

Het Remsysteem
Het Hoogteregelingssysteem
De vloeistofdrukvoorziening

Verversen en ontluchten
De hydraulische schema's

 

Het gehele hydraulische systeem:

Menu gehele hydraulische systeem
Algemene introductie
Hydraulische vloeistof

Werking van het hydraulische systeem
Wijzigingen in het hydraulische systeem
Animatie van het hydraulische systeem
De hydraulische leidingen

Alle hydraulische componenten
Overzicht componenten tot 22073
Overzicht componenten vanaf 22073

 


Algemene introductie
van het hydraulische systeemDrukopbouw
De Silver Shadow en Bentley T modellen maken gebruik van een hydraulisch systeem met hoge en lage druk. De hoge druk wordt verkregen door twee vloeistofpompen die op de motor zijn gemonteerd en die worden aangedreven door de nokkenas.
De druk bij normaal functioneren is maar liefst 1850 tot 1900 lb/sq.in., ofwel 130,1 tot 133,6 kg/cm.
De maximale druk in het hydraulische systeem is 2500 lb/sq.in., ofwel 175,8 kg/cm. Om dit goed tot je door te laten dringen: plaats een gewicht van 175,8 kilogram op n vierkante centimeter!


De hydraulische pomp.


Remsysteem
Tot chassisnummer 22117 (1975; long wheelbase tot 22072, Corniche tot 22582, Camargue tot 20784) is het hydraulische remsysteem van Rolls-Royce drievoudig uitgevoerd. Het bestaat uit twee hoge-druksystemen (systeem 1 en systeem 2) en een lage-druksysteem. Deze drie systemen werken gelijktijdig, maar volledig onafhankelijk van elkaar. Het derde systeem moet worden gezien als een noodsysteem. Het is een systeem waarbij de vloeistof onder druk wordt gezet door op het rempedaal te trappen, zodat een hoofdremcilinder druk opbouwt. Slechts 4 van de 16 remzuigers worden dan geactiveerd.
Vanaf chassisnummer 22118 (1975; long wheelbase vanaf 22073, Corniche vanaf 22583, Camargue vanaf 21409) is dit hoofdremcilindersysteem komen te vervallen. De vier door de hoofdremcilinder bediende remzuigers zijn hierbij in hoge-druksysteem 2 opgenomen.

Hoogteregelingssysteem
Het hoogteregelingssysteem zorgt ervoor dat de auto ongeacht zijn belasting (meerdere passagiers of lading) te allen tijde op dezelfde hoogte blijft staan.
Tot chassisnummer 7403 (1969; long wheelbase tot 7353) werden de Silver Shadow modellen geleverd met hydraulische hoogteregeling op alle vier de veerpoten. In dit systeem met de voorste hoogteregeling is ook een zogenaamde rolbeperkingsklep opgenomen die het rollen om de lengte-as beperkt. Dit hoogteregelingssysteem op de voorwielen en de rolbeperkingsklep zijn op chassisnummer 7404 (1969; long wheelbase op 7378) komen te vervallen.

Vanaf chassisnummer 7404 werd de auto alleen aan de achterzijde op hoogte gebracht. Aanvankelijk was het hoogteverschil aan de voorzijde 1 inch en aan de achterzijde 3 inch. Vanaf chassisnummer 7404 worden alleen de achterste veren hydraulisch bediend en is het verschil teruggebracht naar 2 inch.

Het hoogteregelingssysteem bestaat uit twee niveauregelingskleppen en twee hydraulische cilinders die zich op de achterste veerschotels bevinden. Het hoogteregelingssysteem betrekt zijn vloeistofdruk van het tweede circuit van het hydraulische remsysteem. Indien de auto achter zakt door bijvoorbeeld toegevoegde lading, gaan de niveaukleppen open en stroomt er hoge druk vloeistof naar de hoogtecilinders. Deze duwen de auto omhoog. Bij het uitladen van het extra gewicht gebeurt het omgekeerde.

In het hoogteregelingssysteem is een solenoid (elektrische klep) toegepast. Deze bepaalt het tempo waarin de auto op de juiste hoogte wordt gebracht. Tijdens stilstand wordt hij 20 keer zo snel weer op de juiste hoogte terug gebracht als tijdens het rijden. Het systeem staat dan in de snelle-heftoestand. Of het systeem in de snelle heftoestand staat, wordt vastgesteld doordat de hendel van de automatische versnellingsbak in de stand P (park) of N (neutraal) staat, of doordat een deur open staat waardoor de deurswitch is geactiveerd. Dit laatste (de deurswitch) is bij chassisnummer 22118 komen te vervallen.

Systeemvloeistof
Het hydraulische systeem wordt gevuld met speciaal voor Rolls-Royce ontwikkelde hydraulische vloeistof. Deze vloeistof heeft als codering RR363 en wordt geleverd door Castrol. Een van de speciale kenmerken van deze vloeistof is dat het een smerende werking heeft. Dit om de verschillende hydraulische componenten zoals de vloeistofdrukpompen te kunnen smeren.

Tijdens het remmen ontstaat er hitte in de remklauwen. De vloeistof is echter zo samengesteld dat deze niet gaat koken. Komt er door de hygroscopische werking van de hydraulische vloeistof vocht in het systeem dan zal deze wl kunnen gaan koken waardoor de vloeistof in volume uitzet. Ook ontstaan er als gevolg hiervan luchtbellen in het systeem. Hierdoor kunnen de remmen gaan "faden". Dit heeft als gevolg dat de remcapaciteit sterk afneemt. Het is dus zaak om de vloeistof om de twee jaar te verversen ongeacht de afgelegde kilometers.
De ouderdom van de vloeistof is vast te stellen aan de hand van de stank die ontstaat in het reservoir. Oude vloeistof of verkeerde vloeistof (bijvoorbeeld Dot3 of Dot4 olie) tasten het slangenstelsel aan en leiden tot lekkages. Dot3 en Dot4 (5 enz.) hebben ook een mindere smerende werking. Het is dan ook sterk af te raden om andere vloeistoffen in het systeem te gebruiken dan Castrol RR363.

In het begin gebruikte de fabriek jarenlang 'DOT4' of 'Amber' vloeistof. Later bepaalden ze dat bij alle auto's met een chassisnummer tussen 1001 en 41686 Castrol RR363 gebruikt dient te worden. De 'DOT4' en 'Amber' labels op het reservoir van oudere auto's dienen genegeerd te worden.

De opvolgers van de Silver Shadow modellen, de Silver Spirit en Silver Spur modellen, en de Corniches en Camargues met een chassisnummer boven 50000 (lente 1979) hebben niet meer de RR363-vloeistof, maar zijn voorzien van zogenaamde minerale vloeistof (LHM). Beide vloeistoffen mogen nooit met elkaar verwisseld worden of met elkaar worden vermengd. Het minerale systeem is direct te herkennen aan de groene labels die aan diverse hydraulische componenten zijn bevestigd.
Om het hydraulische systeem geheel te vullen is 2,5 liter (4,5 imperial pints) hydraulische vloeistof nodig.

 


 TOP OF PAGE ↑ 


Marinus Rijkers.   Disclaimer