HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Het hydraulische systeem:

Hoofdmenu hydraulica
Het gehele hydraulische systeem

Het Remsysteem
Het Hoogteregelingssysteem
De vloeistofdrukvoorziening

Verversen en ontluchten
De hydraulische schema's

 

Het gehele hydraulische systeem:

Menu gehele hydraulische systeem
Algemene introductie
Hydraulische vloeistof

Werking van het hydraulische systeem
Wijzigingen in het hydraulische systeem
Animatie van het hydraulische systeem
De hydraulische leidingen

Alle hydraulische componenten
Overzicht componenten tot 22073
Overzicht componenten vanaf 22073

 


Hydraulische vloeistofRR363
Het hydraulische systeem wordt gevuld met speciaal voor Rolls-Royce ontwikkelde hydraulische vloeistof. Deze vloeistof heeft als codering RR363 en wordt geleverd door Castrol. Een van de speciale kenmerken van deze vloeistof is dat het een smerende werking heeft. Dit om de verschillende hydraulische componenten zoals de vloeistofdrukpompen te kunnen smeren. De vloeistof is uitermate hygroscopisch, ofwel de vloeistof trekt water aan. Doordat vocht uit de omgeving in de vloeistof wordt opgenomen, vermindert de werking van de vloeistof in de loop van de tijd.
Tijdens het remmen ontstaat er hitte in de remklauwen. De vloeistof is zo samengesteld dat deze niet gaat koken. Komt er nu vocht in het systeem dan zal deze wél gaan koken waardoor de vloeistof in volume uitzet. Ook ontstaan er als gevolg hiervan luchtbellen in het systeem. Hierdoor gaan de remmen "faden". Dit heeft als gevolg dat de remcapaciteit sterk afneemt. Het is dus zaak om de vloeistof om de twee jaar te verversen ongeacht de afgelegde kilometers. De ouderdom van de vloeistof is vast te stellen aan de hand van de stank die ontstaat in het reservoir. Oude vloeistof of verkeerde vloeistof (bijvoorbeeld Dot3 of Dot4 olie) tasten het slangenstelsel aan en leiden tot lekkages. Dot3 en Dot4 (5 enz.) hebben ook een mindere smerende werking. Het is dan ook sterk af te raden om andere vloeistoffen in het systeem te gebruiken dan Castrol RR363.

Sommige oudere modellen (vóór chassisnummer 15630, februari 1973), zijn voorzien van een op het remreservoir geplaatst label waarop DOT 3 of DOT 4 staat vermeld. Ook deze auto's moeten echter met terugwerkende kracht voorzien worden van Castrol RR363 vloeistof. Het aangebrachte label is na de invoering van de Castrol RR363 vloeistof achterhaald en zou in het verleden door de dealers verwijderd moeten zijn (officiële fabrieksmodificatie, terug te vinden in de door Rolls-Royce uitgebrachte "Service Manual").

Om het hydraulische systeem geheel te vullen is 2,5 liter (4,5 imperial pints) hydraulische vloeistof nodig.

Minerale vloeistof (LHM)
De opvolger van de Silver Shadow modellen, de Silver Spirit en Silver Spur modellen, en de Corniches en Camargues met een chassisnummer boven 50000 (maart 1979) hebben niet meer de RR363-vloeistof, maar zijn voorzien van zogenaamde minerale vloeistof (LHM, Liquide Hydraulique Minéral). De diverse onderdelen van de twee verschillende systemen mogen onder geen enkele voorwaarde worden uitgewisseld! Vanwege het feit dat beide systemen gebruik maken van afdichtrubbers, slangen en andere onderdelen met verschillende samenstellingen zal er onherstelbare schade ontstaan bij een eventuele uitwisseling. Ook het samenvoegen en verwisselen van de verschillende soorten vloeistoffen is om deze reden niet toegestaan!

Het LHM systeem is te herkennen aan twee ronde kunststof remvloeistofcompartimenten. De verschillende componenten van dat systeem zijn herkenbaar aan de groene labels. Ook de verschillende afdichtringen en flexibele slangen zijn bij het LHM systeem voorzien van een groen identificatie label. In de "Parts-list", het onderdelenboek van de verschillende modellen, zijn de onderdelen die uitsluitend geschikt zijn voor LHM vloeistof voorzien van de letters "GMF".

Om het hydraulische systeem geheel te vullen is 2,5 liter (4,5 imperial pints) hydraulische vloeistof nodig. De LHM-olie kan onder andere worden gekocht bij een Citroën-dealer.


 


 TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer