HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Het hydraulische systeem:

Hoofdmenu hydraulica
Het gehele hydraulische systeem

Het Remsysteem
Het Hoogteregelingssysteem
De vloeistofdrukvoorziening

Verversen en ontluchten
De hydraulische schema's

 

Het gehele hydraulische systeem:

Menu gehele hydraulische systeem
Algemene introductie
Hydraulische vloeistof

Werking van het hydraulische systeem
Wijzigingen in het hydraulische systeem
Animatie van het hydraulische systeem
De hydraulische leidingen

Alle hydraulische componenten
Overzicht componenten tot 22073
Overzicht componenten vanaf 22073

 


Animatie van het gehele systeemTord Samdal uit Noorwegen heeft een prachtige animatie gemaakt van het hydraulische systeem van de Silver Shadow. Hij presenteert deze animatie op zijn site, genaamd The Rolls-Royce Silver Shadow Hydraulic System. Onder dankzegging voor zijn toestemming is het mogelijk om ook op deze site deze unieke animatie aan u aan te bieden.
Deze animatie is opgebouwd op basis van het hydraulische schema dat van toepassing is op de chassisnummers 7404 tot en met 22072, dus op de Silver Shadows zónder hooogteregeling op de voorwielen en mét master cylinder. Zie ook de betreffende pagina over dit schema.

Hoe werkt de animatie

a. Druk opbouwen
De animatie begint te werken als op de button "Start engine" wordt geklikt, links boven in de animatie: . Eerst bouwen de hydraulische pompen druk op in de accumulatoren tot een druk van 2500 lb/sq.in (175,77 kg/cm2): . Als dat is voltooid zijn zowel het remsysteem als het hoogteregelingssysteem beschikbaar.

b. Hoogteregeling
Als de versnellingshendel (Gear) in "P/N" staat, staat de auto stil. P/N = Park/Neutral. Als de auto stil staat, kunnen de deuren open of dicht zijn (Doors "Closed" of "Open") , in beide gevallen is de solenoid stand-by om de snelle heftoestand te regelen. De bediening van de solenoid door de deurschakelaar is in 1972 vervallen.
Als men gewicht in de kofferbak ("Boot load") legt (of passagiers laat instappen), zullen de Ram valves hun werk gaan doen, hetgeen rechts boven in de animatie zichtbaar is.

Als de versnellingshendel (Gear) in "D/R" staat, rijdt de auto. D/R = Drive/Reverse, vooruit resp achteruit. Als de auto rijdt, is de solenoid uitgeschakeld, tenzij men tijdens het rijden de deuren opent. Bij uitgeschakelde solenoid staat de auto in de langzame heftoestand ("Slow leveling").
Ook nu zal elke verandering in gewicht worden vereffend door de Ram valves.

c. Remsysteem
Als men rijdt (maar ook als men stil staat), kan men de remmen activeren ("Brake pedal pressure") . De animatie toont de situatie bij zachtjes remmen ("Soft") en hard remmen ("Hard"). Bij zacht remmen werken alle drie de remsystemen, dus inclusief de master cylinder. Bij hard remmen wordt in de animatie de brake pressure limiting valve geactiveerd waardoor de achterremmen niet blokkeren.

d. Druk afbouwen
Als men aan het systeem wil werken, dient men eerst de druk van het systeem af te halen. Dat kan door meer dan 50 keer op het rempedaal te trappen, uiteraard allen bij niet-draaiende motor. De animatie kan dat simuleren door telkens 30 keer op het pedaal te laten trappen: . Na 30 keer trappen is de druk in het tweede systeem afgenomen tot 700 lb/sq.in: . Na 60 keer trappen is in dit voorbeeld de druk gereduceerd tot circa 400 lb/sq.in en zijn de rode lampen op het dashboard gaan branden: . Een brandende rode lamp op het dashboard duidt op een te lage druk in het systeem. Start men de motor weer, dan komt het systeem weer op druk en gaan de lampen weer uit.

Downloaden van de animatie
Als u naar de site van Tord Samdal gaat, kunt u het origineel downloaden. Als u dat op uw computer installeert, heeft u er ook nog een fraai "click"geluidje bij van de versnellingshendel (gear shift lever). Nadeel daarvan is dat het programma in directories wordt geďnstalleerd die u mogelijk zelf niet zou willen aanmaken. U kunt daarom het programma ook hier downloaden en het opslaan waar u het zelf hebben wilt. U mist dan wel de mooie "clicks". Het downloaden start bij het klikken op de volgende button.

 Downloaden van de animatie van het Hydraulische systeem (521 kb) 

 TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer