HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Het dashboard van de:

Hoofdmenu dashboards
Evolutie van het dashboard
Silver Shadow (incl uitleg knoppen)
Silver Shadow amerikaans

Silver Shadow II
Silver Wraith II
Silver Shadow James Young
Camargue

Corniche 2-d saloon
Corniche convertible
Corniche II

 


Dashboard van een Silver ShadowBovenstaand dashboard is van mijn Rolls-Royce Silver Shadow SRH6839 uit 1969. Dit dashboard heeft de volgende lay-out:

Schema van het dashboard van een Silver Shadow uit 1969.

Dit schema is overgenomen uit het handboek van de Rolls-Royce Silver Shadow en Bentley T vanaf chassisnummer 6001 (1969). De nummers in dit schema hebben de volgende betekenis:

 1. Switch voor het kaartleeslampje. Dit lampje zit links in het plafond, direct boven de B-stijl.
 2. Handle van het dashboardkastje.
 3. Slot van het dashboardkastje. Bij mij is dat hetzelfde slot-nummer als van het contactslot en de portieren.
 4. Uitstroomopening voor warme of koude lucht. Het rooster is bolvormig en kan met de hand onbegrensd naar links, rechts, boven en onder worden gedraaid. De spijltjes zijn ook verticaal te draaien of in een willekeurige andere stand. Het knopje rechtsboven de opening is de knop waarmee de luchtstroom op gang kan worden gebracht. Deze knop is uit te trekken (open) en weer in te duwen (dicht).
 5. Waarschuwingslamp voor het brandstofniveau. Als deze lamp brandt, is hij groen van kleur.
 6. Switch voor het instrumentenpaneel. Dit is een draaiknop met drie standen: uit, zwak verlicht, sterk verlicht. Bij de zwakke verlichting is nauwelijks te zien of de dashboardverlichting brandt. In de tweede stand is dit iets beter, maar naar mijn mening niet overtuigend.
 7. Waarschuwingslamp voor het koelvloeistofniveau. Rode lamp.
 8. De balansknop voor de luidsprekers. Deze knop regelt niet de balans tussen twee boxen links en rechts, maar tussen twee boxen voorin en achterin.
 9. Klok met in het midden een knopje om de tijd in te stellen. Dit is een draaiknop die eerst ingedrukt moet worden.
 10. Knop voor de antenne. De antenne staat rechts voor op de auto, enkele tientallen centimeters verwijderd van de voorruit. Zolang de knop naar boven gedrukt wordt gehouden, stijgt de antenne.
 11. Waarschuwingslampen (beide rood van kleur) voor de accu en de hydraulische druk van het remsysteem en het hoogteregelingssysteem.
 12. De switch voor de wis-was-installatie. De ruitenwisser kent twee snelheden. Draai de knop 1 keer naar rechts en de wissers wissen op normale snelheid. Nog een keer naar rechts en ze wissen sneller. Er is geen interval-stand. De ruitensproeier werkt bij het indrukken van de switch. Is de sproeier lange tijd niet gebruikt, dan kan het even duren voor het water uit de sproeier komt.
 13. Zie 4.
 14. Waarschuwingslamp (kleur oranje) voor het aangetrokken zijn van de handrem en voor een mankement aan de remlichten
 15. Drukknop. Druk je deze knop in, dan geeft de wijzer voor het brandstofniveau (het instrument direct boven nummer 14) niet meer het brandstofniveau aan, maar het oliepeil in de motor. Druk je deze knop in voordat de motor draait, maar met het contact aan, dan worden alle waarschuwingslampen getest.
 16. Keuzehandle voor de automatische versnelling. De keuze wordt weergegeven met een pijltje in een venstertje boven op de stuurkolom.
 17. Switch voor het onderste deel van de verwarming. De switch is een draaiknop met vijf standen. Bovendien kan hij worden uitgetrokken in vier standen. Voor een uitleg over het verwarmingssysteem, zie het technische deel van deze website.
 18. Tuimelschakelaar voor de achterruitverwarming.
 19. Switch voor de blower. De switch kan van boven naar beneden worden verzet in vijf standen.
 20. Schakelaars voor de elektrisch verstelbare stoelen. De schakelaars zijn op de foto niet goed te zien, want ze zitten in het bakje tegen de linker- en rechterwand. Het is een schakelaar die rechtstandig in rust is en in acht richtingen kan worden bewogen: naar voor, achter, boven en onder; en alleen de voorzijde naar boven of beneden danwel alleen de achterzijde.
  Schakelaar voor het elektrisch verstellen van de stoelen.
  De rugleuning is niet elektrisch maar handmatig verstelbaar (nr 9) door de handle naar boven te trekken en de rugleuning met de rug naar achter te duwen of om de rugleuning ruimte te geven om op veerkracht naar voren te laten komen.
 21. Sigarettenaansteker. De achterportieren hebben overigens elk een eigen aansteker.
 22. Asbak. De asbak ligt in het horizontale deel van de middenconsole. De bovenzijde kan over een breedte-as 180 graden kantelen.
 23. Alarmverlichting. Het lampje is tevens de schakelaar en kan naar voren worden uitgetrokken.
 24. Switch voor het bovenste deel van de verwarming. De switch heeft een verticale middenstand, vier standen naar rechts en vier naar links. Links van de middenstand komt de airconditioning in werking. De schakelaar kan ook worden uitgetrokken in drie standen. Zie ook 17.
 25. Uitstroomopening voor koude of warme lucht. De schuifregelaar in het midden kan naar boven en beneden worden bewogen om de uitstroomopening respectievelijk te sluiten en te openen.

 1. Brandstofmeter. Tevens oliepeilmeter bij het indrukken van knopje 15 in het schema hierboven.
 2. Koelvloeistoftemperatuurmeter.
 3. Zie nummer 16 in het schema hierboven.
 4. Draaiknop om de dagteller op 0 te zetten.
 5. Contactsleutel. Om te starten naar rechts draaien. Als je de sleutel naar links draait, draai je hem in de "generator"-stand. In deze sleutelstand zijn bij stilstand van de auto alleen die instrumenten bruikbaar die bij stilstand zin hebben (dus bijvoorbeeld niet de relays van de hoogteregeling).
 6. Switch voor de koplampen. Bij een klik naar rechts branden de stadslichten, bij twee klikken de dimlichten. Zie voor grootlicht nummer 11. De switch kun je ook uittrekken. In dat geval wordt de binnenverlichting ingeschakeld boven de B-stijl aan de bestuurderskant.
 7. Drukknop voor het openen van het benzineklepje.
 8. Gaspedaal. Onder het gaspedaal zit de drukknop voor de kick-down.
 9. Rempedaal.
 10. Handle voor de handrem. Om de handrem aan te trekken, kun je de handle naar je toetrekken. Om de handrem weer los te krijgen kun je het handvat naar rechts draaien, waarna hij weer ingedrukt kan worden.
 11. Drukknop voor het grootlicht.
 12. Draaiknop voor het openen van het zekeringskastje.
 13. Handle voor het openen van de motorkap.
 14. Richtingaanwijzer.

In de schema's zijn de volgende voorzieningen wel zichtbaar, maar niet genummerd.

 1. Bovenste schema links onder het dashboardkastje: aflegvakje.
 2. Bovenste schema direct onder uitstroomopening 25: standaard werd een Silver Shadow voorzien van een radio.
 3. De claxon is de zilverkleurige knop midden op het stuur.
 4. Circa 10 centimeter boven het handvat van de handrem (onderste schema nummer 10) zit aan de onderzijde van het dashboard een draaiknop. Draai je die naar links, dan gaan de linker parkeerlichten branden, naar rechts de rechter parkeerlichten.

Verder zijn er in het interieur nog voorzieningen aanwezig die niet op de schema's zichtbaar zijn, maar die in dit overzicht in n adem kunnen worden genoemd.


 1. In het rechter voorportier (rechtsgestuurde versie) zitten vier schakelaars voor de elektrische bediening van alle vier de ramen (foto boven). Alle andere deuren hebben elk zo'n schakelaar voor de ruit van dt portier.
 2. Links en rechts achterin zijn in de C-stijl spiegels gemonteerd met verlichting. Beweeg je de tuimelschakelaar de ene kant op, dan gaat het lichtje aan bij die spiegel, beweeg je hem naar de andere kant van de middenstand, dan gaan de lampjes aan weerszijde (bij beide spiegels) branden. TOP OF PAGE ↑ 


Marinus Rijkers.   Disclaimer