HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Het dashboard van de:

Hoofdmenu dashboards
Evolutie van het dashboard
Silver Shadow (incl uitleg knoppen)
Silver Shadow amerikaans

Silver Shadow II
Silver Wraith II
Silver Shadow James Young
Camargue

Corniche 2-d saloon
Corniche convertible
Corniche II

 


Evolutie van het dashboardHet eerste dashboard van de Rolls-Royce Silver Shadow was een prachtig dashboard waarin veel houtwerk was verwerkt. Op onderstaande foto's van een Rolls-Royce Silver Shadow uit 1967 is te zien hoe het eerste dashboard was ingericht.

Het eerste dashboard van een Silver Shadow.

Dit dashboard heeft als markante kenmerken dat het contactslot met de lichtschakelaar in het midden zijn gepositioneerd en het klokje daar links boven. Verder is markant dat het dashboard geen middenconsole heeft en dat het stuur een doorsnede kent van maar liefst 17 inch (432 mm). In deze tijd kwam er op het dashboard geen toerenteller voor en waren de vier controlelampjes gebundeld direct rechts boven het stuur (en links boven het stuur bij rechtsgestuurde auto's).

In de zeventiger jaren werden de veiligheidseisen steeds strenger, die van Amerika voorop. Dashboards moesten zo worden ontworpen dat een hoofd van 6,5 inch (165 mm) doorsnede tegen het dasboard moest kunnen komen zonder door schakelaars verwond te worden. Het dashboard van de Silver Shadow werd aan het eind van de zeventiger jaren zodanig herontworpen dat aan deze veiligheidseisen kon worden voldaan. De oplossing werd gezocht in het aanbrengen van schokabsorberend materiaal met zodanig weinig tussenruimte dat houten testballen ter grootte van een hoofd de schakelaars niet raakten als ze op het dashboard werden afgevuurd. Dit nieuwe dashboard werd vanaf eind 1968 ingebouwd voor linksgestuurde auto's (chassisnummer 6001) en vanaf mei 1969 (chassisnummer 6792) voor rechtsgestuurde auto's. Het zag er als volgt uit:

Het dashboard van de DM-37-65.

Deze foto is van mijn eigen Silver Shadow uit mei 1969 (SRH6839). Dit nieuwe dashboard had de startunit helemaal rechts van het stuur zitten. Er was een middenconsole geļntroduceerd met ruimte voor de bediening van de verwarming en airconditioning. De schakelaars waren gegroepeerd in het midden van het dashboard en de controlelampjes werden verdeeld over twee aparte panels. Dit middengedeelte is uitvergroot in de volgende foto:

Middendeel van het dashboard van een Silver Shadow uit 1969.

Wat ik zelf erg goed op deze foto naar voren vind komen is de symmetrie van het walnotenhout, waar bij Rolls-Royce zo veel aandacht aan wordt besteed.
Om precies te zien waar alle schakelaars voor dienen en hoe ze werken, kun je een kijkje nemen op de pagina van het dashboard van de Silver Shadow uit 1969.

Tussentijds veranderden diverse malen enkele details van het dashboard. Zo werd in 1971 de cruise control ingevoerd. Deze kon de eerste jaren worden bediend vanaf het dashboard en pas vanaf het midden van de jaren zeventig vanaf de versnellingshendel. Ook werd in 1971 de vorm van de knopjes gewijzigd.
Verder is het het vermelden waard dat de Corniche (op de markt sinds maart 1971) werd uitgevoerd met een toerenteller in het dashboard.

Een wijziging van betekenis werd doorgevoerd in 1972. Toen werden de meters voor oliedruk en watertemperatuur vervangen door lampjes en zoemers. De ruitenwissers kregen een intervalstand. Er kwamen panelen met controlelampjes in het midden van het dashboard en de schakelaars werden allemaal dichter naar de bestuurder gebracht (er waren klachten gekomen dat een bestuurder zich te ver moest uitstrekken om de knopjes te bereiken). Bij de bestuurder kwam ook een knopje om alle ramen tegelijkertijd te kunnen bedienen en een knopje om bediening van de ramen in de achterportieren te blokkeren (kinderveiligheid).

De Corniche kreeg in 1975 (modeljaar 1976) een nieuw dashboard aangemeten dat een jaar later ook voor de vierdeurs Silver Shadow II modellen zou worden doorgevoerd. Daarin werd bijvoorbeeld een nieuw airconditioningssyteem ingevoerd.

Het introduceren van een ingrijpend gewijzigde carrosserie voor de modelserie II in 1977 werd aangegrepen om ook het dashboard op te frissen.

Dashboard van een Silver Shadow II uit 1977.

Dit nieuwe dashboard had een aanzienlijk gewijzigde lay-out, zoals uit deze foto blijkt. Daarnaast kreeg het enkele gewijzigde technieken. Het meest geavanceerd daarvan was de airconditioning. De al vanaf het begin op de Camargue gevoerde en ook reeds op de Amerikaanse modellen gevoerde split-level volautomatische airconditioning met afzonderlijk te regelen temperaturen, kwam nu beschikbaar op de Silver Shadow en werd meteen een standaard uitrusting.
Een ander nieuwtje was de introductie van de elektronische snelheidsmeter. Een elektronische snelheidsmeter heeft als prettige eigenschap dat de snelheidsmeter trillingsvrij de gereden snelheid aanduidt. Bij een snelheidsmeter met een kabeloverbrenging kan de naald in de snelheidsmeter wel eens trillen.
Tot slot was een waarneembaar technisch nieuwtje op de Silver Shadow II dat het stuurwiel opnieuw in diameter werd verkleind, en wel naar 15 inch (38 cm).

De Silver Shadow maakte in de periode van 1977 tot het moment waarop hij uit productie werd genomen geen noemenswaardige wijzigingen meer door. Wel kwam er nog een nieuw klokje en werd een knopje van de airconditioning gewijzigd. In 1978 werd nog een knop aan de airconditioning toegevoegd om de gekoelde lucht via de bulls-eye-openingen te leiden en verdween de knop voor de elektrische antenne omdat deze automatisch via de radio werd bediend.

Na het verdwijnen van de Silver Shadow II bleven de convertibles op basis van de Silver Shadow op de markt. In 1986 werd de Corniche vervangen door de Corniche II. Deze Corniche II en de daarmee overeenkomende Bentley Continental convertible (vanaf modeljaar 1985) kreeg een sterk gemoderniseerd dashboard, zoals blijkt bij de Corniche II uit 1989 op de volgende foto:

Dashboard van een Corniche II uit 1989.
 TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer