HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Rij-ervaringen:

Menu rij-ervaringen
Mijn eigen rij-ervaringen met de Silver Shadow

Rij-ervaringen van andere Silver Shadow rijders
Rij-ervaringen met andere modellen

 


Rij-ervaringen met andere modellen



Lees deze pagina als je geďnteresseerd bent in rij-ervaringen met andere Rolls-Royce- en Bentley-modellen dan de Silver Shadow.

Op deze pagina vind je de volgende citaten:
Jeroen Ekeler in Autokampioen 21/2000 over de Benley Arnage Red Label bij een vergelijking met de Mercedes Benz S 600 Lang.


Jeroen Ekeler over de Bentley Arnage Red Label (Autokampioen 21/2000)

Bentley Arnage Red Label (links) en Mercedes Benz S 600 Lang.

Bentley Arnage Red Label en Mercedes Benz S 600 Lang.

"De toevoeging Red Label slaat bij Bentley niet op een actiemodel met gratis matten, een sleutelhanger en een sportstreepje over de flanken. Nee, de fraaie term geeft aan dat hij geen achtcylinder BMW-turbomotor in de hoge neus draagt maar de gouwe ouwe Rolls-Royce V8 met de klassieke cylinderinhoud van 6,75 liter. En een knaap van een turbo. Vroeger deden de Britten uiterst geheimzinnig over de kracht van die V8, maar tegenwoordig lezen we in de glanzende brochure getallen als 298 kW, 405 pk en 835 Nm. En prestaties als 0-100 km/h in 6,3 seconden en een op 250 km/h gelimiteerde topsnelheid. Imponerend, vooral dat locomotievenkoppel.
De laagtoerige V8 krijgt al bij 1200 omwentelingen assistentie van de turbo, waarna hij al bij 4000 r/min zijn maximumvermogen prijsgeeft. Meer toeren maken heeft geen enkele zin. Sterker, je komt er nauwelijks aan toe.

Wat stelt de Benz hier tegenover? 270 kW oftewel 326 pk en 530 Nm, benevens een beloofde 0-100 km/h-sprint in dezelfde 6,3 seconden. Een hiërarchisch verschil op basis van de topsnelheid is er evenmin, want ook de S 600 is afgeregeld op 250 km/h. Dat neemt niet weg dat zich op de weg wel een baas-boven-baasgevoel manifesteert, en wel in het voordeel van de Bentley die zich openbaart als de Boeing 747 tussen de voertuigen die om hem zwermen.
Naast het formaat is er de gigantische kracht. Bij een beetje gas geven duwt de Bentley zijn edele achtersteven richting klinkers en kiest de massieve neus resoluut het luchtruim. De auto komt pas in bijna-horizontale positie (hij hangt ook in rust een tikje achterover) als je het gas loslaat.
In de brochure lees ik hoe de actieve vering aan het werk moet zijn geweest om de auto weer recht te krijgen.

(...)
Eén gedachte blijft hangen na die korte dag rijden, kijken en fotograferen. En dat is dat het heel gemakkelijk is om tussen deze twee auto's te kiezen. Wie zich namelijk graag láát rijden is met de Mercedes-Benz het beste af. Hij is achterin de ruimste van de twee en ook het model waarin je je achterin nog een beetje kunt vermaken met tv en koelkast. Zelf rijden geeft veel minder voldoening.
De S 600 is bloedsnel, maar voelt niet bloedsnel aan en als je als trotse bezitter oog in oog komt te staan met zo'n dekselse Bentley voel je je toch heel klein. Tegen het geweld van die formidabele Britse koets en die overdonderende V8-turbomotor kan simpelweg niets op. De Arnage Red Label is vooral dankzij die motor met afstand de beste keuze voor wie liever zelf rijdt. Het motorische genot is zelfs zo groot, dat je de Red Label veel meer als een prestatiemachine dan als een verfijnde toerwagen gaat zien.
En daarmee zijn we terug bij af. Dat we meer en meer Bentleys als dagelijks vervoer tegenkomen, heeft het merk echt aan zichzelf te danken/wijten. Moeten ze maar niet zo ongelooflijk indrukwekkend zijn om mee te rijden."



 TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer