HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Rij-ervaringen:

Menu rij-ervaringen
Mijn eigen rij-ervaringen met de Silver Shadow

Rij-ervaringen van andere Silver Shadow rijders
Rij-ervaringen met andere modellen

 


Rij-ervaringen van andere
Silver Shadow rijdersLees deze pagina als je geÔnteresseerd bent in wat andere Silver Shadow-bezitters hebben aan rij-ervaringen met de Silver Shadow (of afgeleide modellen).

Op deze pagina vind je de volgende citaten:
1. Dolf Peeters in Auto Motor Klassiek (AMK) van mei 1999 over een Rolls Royce Silver Shadow uit 1970.
2. Peter Koetsier in British Car van juli 1998 over een Bentley T uit 1970.


1. De Rolls-Royce Silver Shadow (1970) in Auto Motor Klassiek van mei 1999

Rolls-Royce Silver Shadow uit 1970.

De Rolls-Royce Silver Shadow uit 1970.

Het artikel (geschreven door Dolf Peeters) gaat over de Rolls-Royce Silver Shadow van dhr De Heij uit Nijmegen, kenteken DM-87-16, bouwjaar 1970. De auto stond geadverteerd en de redactie van AMK is daar op af gegaan. Het artikel heet "Rijden met een glimlach". De volgende passages verhalen over de rij-ervaringen in deze aspirant-kopers-rit.

"Instappen
Automatisch naar de linkerzijde van de wagen lopen verraadt een jarenlange programmering. Na een korte wandeling voorlangs komt de chauffeurszetel in zicht. Na bijna dertig jaar sluiten de deuren nog met het geluid van de kluisdeuren van, natuurlijk, de Bank van Engeland. Het interieur van de auto is nog even indrukwekkend als dat het ten tijde van de eerste verkoop moet zijn geweest. De lederen bekleding is perfect. Het houtwerk is nagenoeg vlekkeloos. Chromen details blinken nadrukkelijk maar toch beschaafd. De binnenruimte is van een ongeŽvenaarde klasse. Inzittenden worden als bij toverslag rustig en kijken zelfs bij stilstand al minzaam glimlachend naar buiten. De bestuurdersdeur mag weer even open. Dat is louter op akoestische gronden. Met een beschaafde draai gaat de contactsleutel om. Met een onverwacht nadrukkelijke V8 brom meldt de machinekamer zich present. Wij wisten niet dat de structurele lompheid van een grote V8 zich zo nadrukkelijk, maar toch wonderlijk beschaafd kon presenteren. Na de initiŽle grom draait de motor feitelijk muisstil op nullast. De deur mag dicht. De dichte deur werkt als een soort 'uitknop' voor alle geluid met uitzondering van de tevreden zucht van de fotografe. Waar mannen nog wel eens kunnen wegdromen over een bulderende V8 met plaatschade rondom, daar vertegenwoordigt zij het beschaafde deel van de mensheid. Vanuit deze volkomen onverwachte hoek volgt er een tevreden analyse over de kwaliteiten van de auto en de afwerking van de woonruimte. En er is nog geen meter gereden. Inmiddels is de achterhand van de Rolls op niveau gekomen. Zelfs dat op hoogte komen gaat overigens een paar klassen decenter dan bij een origineel uit Frankrijk.

En wegwezen
Met de soevereiniteit van iets groots en zeewaardigs, maar zonder Titanic sensatie, verlaat meer dan twee ton Real British Steel de stoeprand. De Shadow glijdt weg.
Alleen al het feit dat de stuurman aan de stuurboordzijde zit maakt de afvaart memorabel. Om in te voegen kijk je diagonaal van rechts achter naar de linker voorzijde van de motorkap. Dat panorama is hoogst indrukwekkend! Tussen oog en horizon ligt een onafzienbaar stuk koetswerk. Het spel van rechte en gebogen lijnen mist elke zuidelijke finesse. Hier is ambachtelijk vormgegeven. Het vergelijken van een Rolls met bijvoorbeeld een Ferrari, is het vergelijken van een kathedraal met een prima ballerina. De grootheden zijn onverenigbaar. De schoonheid per soort is onloochenbaar. In de verte staat The Spirit op de radiatordop. We rijden. We glijden.
Als op een vliegend tapijt van ruim tweeduizend kilo. De Rolls dwingt de berijder tot een keurige manier van rijden. De hele automobiel genereert het soort emotionele chantage dat ertoe dwingt om keurig en ingetogen te zijn. Met die aanpak komt de Rolls ook het best tot zijn recht. De inzittenden worden in de koets met dertig jaar ervaring verwend met een comfort dat ook nu nog normzettend is. Het interieur is fluisterstil. De automaat schakelt zacht maar zeker. Heel voorzichtig zou je kunnen stellen dat het rijgenot van de Rolls indertijd vergelijkbaar moet zijn geweest met de lome luxe van een full sized Amerikaan uit het hoogste marktsegment op een strakke asfaltweg. Dertig jaar later blijven de kwaliteiten van de Rolls-Royce stevig staan. De zilveren koets op dikke banden ligt op koers als een schip op spiegelglad maanbeschenen water. De kapitein van de Rolls heeft echter nadrukkelijk meer inspraak in de manoeuvres dan de gezagvoerder van een mammoettanker. De besturing van de Rolls is licht maar duidelijk. Er is indertijd overigens een hoop moeite in het bekrachtigingssysteem van deze automobielen gestoken. In geval van nood reageert het stuur namelijk zo direct als dat van een skelter. Wij vermoeden erg slimme by-passes of zo en hebben het systeem niet in praktijk geprobeerd. Met een Rolls kan je immers niet in een noodsituatie geraken! De veiligheid voor de Rolls-rijders is genetisch vastgelegd bij de overige weggebruikers. Kamikaze piloten in lease BMW's, pubers op snelle scooters, bolknakrokers in oude Omega's en de overal in het Nijmeegse fietsende studenten houden respectvol afstand. Een Rolls rijdt altijd in zijn eigen universum. De autoriteit die deze auto uitstraalt heeft zelfs zijn uitwerking op de taxichauffeur die op de plek staat waar wij willen fotograferen. (...)
Onder de naar voren scharnierende motorkap luiert de 6,7 liter motor in de zon. Het hele motorcompartiment ziet er echt machinekamer-achtig uit. Deze krachtbron is nog van ver voor de tijd dat zelfs het uiterlijk van een motorblok 'gedesigned' werd. Twee reuzegrote SU's aan weerszijden van de V8 zien er uit als de geschutskoepels van een bommenwerper uit de tweede wereldoorlog. Het geheel is ambachtelijk indrukwekkend. Al dat gietijzer en aluminium moet goed zijn voor circa tweehonderd pk. En een top van meer dan 190. Bij deze auto en bij dit weer is dat overigens allemaal zeer relatief. De talenten van de auto om een daadwerkelijk bestanddeel van een stilleven te zijn, evenaren alle dynamische kwaliteiten. (...)
Na de tot rustig overpeinzen stimulerende rit meren we weer aan bij de woning van de eigenaar. Het rijden in een Rolls geeft voor wat ons betreft een onmeetbare toegevoegde waarde. Zie het zo: de galmende emoties waarover in reclames van moderne auto's zo'n ophef wordt gemaakt, die emoties ervaar je in hun essenties en oprechtheid in deze Rolls met ervaring."


2. De Bentley T (1970) in de British Car van juli 1998

Bentley T uit 1970.

De Bentley T uit 1970.

Het artikel (geschreven door Peter Koetsier) gaat over Bas de Voogd en zijn Bentley T uit 1970, kenteken 48-94-NM, chassis-nummer SBX9377. Het is vooral een artikel dat de auto en de technieken beschrijft. Zoek je naar een passage over de rij-ervaringen, dan zoek je tevergeefs. Het citaat dat ik heb gekozen, verhaalt daarom niet over het comfort, maar over een boeiend detail van de historie van de Bentley.

"In de beslissing om deze T aan te schaffen speelde ook de wetenschap dat de volledige historie van de auto bekend is, een belangrijke rol. De hierin opgenomen verwikkelingen rond de Bentley zijn erg amusant. Auto's uit deze klasse werden namelijk alleen in opdracht gemaakt, en de kleurstelling speelt in de opdracht tot het bouwen van deze automobiel een cruciale rol.
Een Parijse dame gaf namelijk opdacht om een Bentley te leveren in een specifieke kleur blauw, en dat was de kleur blauw die te vinden is in de huisstijl van haar bedrijf. Bij de fabriek dachten ze net als u en ik dat dit wel specifiek genoeg was, maar Mme Rochard weigerde de auto te accepteren toen zij de kleur had gezien. Hoe ze er achter kwam dat de kleur haar niet beviel is jammer genoeg niet te achterhalen in de nog aanwezige correspondentie, maar ze wenste exact de juiste tint en geen andere. Dat was een eis die de Franse importeur en de betrokken personeelsleden van Rolls-Royce tot wanhoop dreef. Op het moment dat zij van de koop afzag was de bouw al zover gevorderd dat overspuiten uitgesloten was. Uiteindelijk moest er een geheel nieuwe Bentley worden gebouwd die wel de juiste kleurstelling meekreeg. Dat mevrouw daardoor langer moest wachten, was blijkbaar geen bezwaar. De fabriek bleef intussen tegen wil en dank met dit exemplaar zitten, maar gelukkig niet voor lang. Een Nederlandse ondernemer in goeden doen zocht in dezelfde periode contact met Rolls-Royce en wenste per direct een nieuwe Bentley aan te schaffen, Men wist uit te leggen dat zoiets niet mogelijk was, maar dat er toevallig wel een nieuwe blauwe Bentley klaar was. De koop werd gesloten, en zo belandde de auto per vliegtuig in Rotterdam. Het archief dat bij deze Bentley hoort, bevat zelfs nog het document waarop de vlucht en de vertrektijden staan vermeld. Overvliegen was indertijd trouwens gebruikelijk met auto's van Rolls-Royce en Bentley. In dit geval vlucht 209 die om 16.15 vertrok van Southend naar Rotterdam. De auto werd later verkocht aan een verzamelaar en bevriende relatie van Bas, waarna Bas uiteindelijk de derde eigenaar werd."

Bentley T uit 1970.

De Bentley T uit 1970.
 TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer