HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Een variŽteit aan onderwerpen:

 

Menu Varia
Citaten

Marketing (deel 1)
Marketing (deel 2)

 


Marketing met 10 posters (deel 1)Rolls-Royce Motors Limited heeft gedurende de eerste jaren van het bestaan van de Silver Shadow een reclame-campagne gevoerd waarbij gebruik werd gemaakt van een serie van tien posters. De posters brachten het productie-proces van de Silver Shadow onder de aandacht en accentueerden daardoor het hoge kwaliteitsniveau van de auto. Uit het bronmateriaal is niet af te leiden in welke periode de reclame-campagne nu precies is gevoerd, maar uit de teksten valt op te maken (er wordt gesproken over een Corniche) dat het in de beginjaren 70 moet zijn geweest.

De posterserie is verschenen met Engelstalige teksten. Op deze webpagina zijn deze teksten letterlijk vertaald.

Deze pagina toont de posters 1 tot en met 5.
Voor het bekijken van de posters 6 tot en met 10 ga naar Marketing deel 2.

De flying lady.

Hoe maak je een Rolls-Royce

- zoals wordt verteld in een serie van tien advertenties die zijn verschenen op opeenvolgende dagen in The Times of London.


1.

Eerste poster

Aan de 100 mensen die deze maand Rolls-Royce eigenaar zullen worden:

vanaf morgen gaan we op pagina 3 van The Times een Rolls-Royce bouwen.

Het bezitten van een Rolls-Royce is op zichzelf een bijzonder bevredigende ervaring.
En we geloven dat (zoals bij alle waardevolle zaken) naarmate je meer van deze zaken afweet, ze des te waardevoller worden.
Vandaar dat we de komende twee weken een Rolls-Royce zullen volgen terwijl deze vorm krijgt in een zeer uitvoerig systeem van check en doublecheck op een van de langzaamste autoproductielijnen ter wereld.
Onderweg zie je hoe we een stalen carrosserie op meer manieren behandelen dan u voor mogelijk had gehouden.
Hoe er acht huiden van het fijnste Engelse leersoort nodig zijn - genoeg om 128 dure schoenen te maken - om het interieur te bekleden.
En hoe de ingenieurs feitelijk een stethoscoop gebruiken om onregelmatigheden te ontdekken in de motor.
In slechts twee weken zult u een proces zien dat in werkelijkheid tussen drie en vier maanden duurt.
Een proces dat zelfs tegenwoordig evenveel leunt op de bekwaamheden van de meester-sleutelaars als op de verfijnde machinerie.
Aan het eind bent u beter in staat te beoordelen waarom de Rolls-Royce wordt erkend als de beste auto ter wereld.


2.

Lak

Dit is de tweede uit een serie van tien advertenties opgedragen aan de 100 mensen die deze maand Rolls-Royce eigenaar zullen worden.

Eerst krijg je een carrosserie. Dan besteed je er vier dagen aan om er alleen maar naar te kijken.

Dit is hoe uw Rolls-Royce zijn leven begint - een glanzende stalen en aluminium carrosserie.
Een zinken coating van ongeveer een duizendste inch dik is dan al aanwezig om de meest kwetsbare delen te beschermen tegen roest.
Zelfs nu al begint hij er uit te zien als de beste auto in de wereld. Maar voordat er ook maar een drupje verf op kan komen, gaat er een team specialisten aan de slag.
Langzaam, inch voor inch bestuderen ze vlijtig de carrosserie, op zoek naar mogelijke lakfoutjes.
Ze meten alle dimensies tot op fracties van een inch nauwkeurig.
Ze zoeken elke kleinste onvolkomenheid aan de oppervlakte uit met een oplichtende vloeistof.
Drie dagen en vier complete inspecties later is de carrosserie gereed voor de verfstraat.
Eenmaal in de verfstraat wordt de carrosserie eerst ondergedompeld in een krachtige schoonmaakvloeistof, omgespoeld en vervolgens besproeid met straaltjes bijna kokend water.
Langzaam wordt hij neergelaten in een bad met zink-fosfaat-oplossing.
Hij wordt ondergedompeld in een anti-roest primer.
Hij wordt bedekt met twee laagjes vulstof, elk enkele duizendste van een inch dik.
Het proces wordt voltooid door hem in een oven te warmen tot een temperatuur van 168įC.
Pas nu is de carrosserie van uw Rolls-Royce gereed voor zijn eerste voorzichtig aangebrachte laklaag.
Tegen de tijd dat hij de fabriek verlaat, heeft uw Rolls-Royce minstens 10 behandelingen van primer, vulstof en lak gehad en is hij even zo vaak met de hand geschuurd en gepoetst.
Van tijd tot tijd wordt een sectie van de carrosserie doormidden gesneden teneinde de lakverspreiding te onderzoeken, zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde.
Het neemt uw Rolls-Royce bijna drie weken in beslag om tot dit punt te komen.
Morgen kijken we naar de motor en naar de minst populaire man van Rolls-Royce Motors.


3.

Motor

Dit is de derde uit een serie van tien advertenties opgedragen aan de 100 mensen die deze maand Rolls-Royce eigenaar zullen worden.

De minst populaire man van Rolls-Royce Motors

Onze foto toont een cruciaal moment in de schepping van de beroemdste motor van de wereld. De man met de stethoscoop luistert naar zeer kleine variaties in geluid - variaties te klein om ontdekt te worden door het menselijk oor alleen. Als hij het geluid niet vertrouwt, stuurt hij de motor terug naar de mensen die net negen uren hebben besteed om hem te bouwen.
Hier zijn enkele voorbeelden van de geobsedeerde aandacht voor detail die het mogelijk maakt voor uw Rolls-Royce motor om een dergelijke test goed te doorstaan.
Rolls-Royce Motors geeft er de voorkeur aan om waar mogelijk componenten in haar eigen machinefabriek te maken volgens haar eigen exacte specificaties. Liever dan ze ergens anders te kopen.
De hydraulische aanloopnokken worden geassembleerd terwijl ze worden ondergedompeld in een tank paraffine en moeten passend worden gemaakt met toleranties van een 10.000ste van een inch. Dit is de enige foolproof manier om te voorkomen dat minuscule stofdeeltjes zich afzetten tegen de verfijnde werkoppervlaktes.
Een stuk van elke krukas wordt afgezonderd en geanalyseerd op het kleinst mogelijke foutje.
In de testruimte wordt elke motor gedraaid op aardgas gedurende een equivalent van tenminste 150 mijl. Op dit punt zal hij onze man met de stethoscoop tot tevredenheid moeten stemmen.
Eťn op de honderd motoren wordt acht uur lang gedraaid op benzine. Daarna wordt hij uit elkaar gehaald, onderzocht op tekenen van slijtage en tenslotte opnieuw geassembleerd. Dan wordt hij gedraaid op aardgas. Deze minutieuze details van al deze inspecties zijn genoeg om het geduld te beproeven van de meest toegewijde mensen.
Maar het eindresultaat rechtvaardigt de middelen volledig getuige de volgende opmerkelijke feiten.
Elke Rolls-Royce motor is ontworpen voor minstens 100.000 mijl zonder aandacht van betekenis en met alleen routine-onderhoud. En van de 60.000 exemplaren die sinds 1904 zijn gemaakt, rijden er nog meer dan 36.000 in alle rust rond.
Op onze foto ziet u ook een pagina van ons geschiedenisboek. Dit ontstaat terwijl de auto wordt geassembleerd. Elke assemblage, test en inspectie wordt ondertekend door de verantwoordelijke man. Het draagt uw naam en is een volledige registratie van elk stadium van de fabricage van uw Rolls-Royce.
Morgen, waarom 64 bouten aan de onderzijde van uw Rolls-Royce geel worden geverfd.


4.

Assemblage

Dit is de vierde uit een serie van tien advertenties opgedragen aan de 100 mensen die deze maand Rolls-Royce eigenaar zullen worden.

Waarom 64 bouten aan de onderzijde van uw Rolls-Royce geel worden geverfd

Nu komen voor het eerst alle hoofdcomponenten van uw Rolls-Royce bij elkaar.
De motor, het stuurmechanisme en de componenten van het veersysteem worden gemonteerd op het voorste subframe, de achterste veersysteemcomponenten en aandrijving op het achterste subframe. De carrosserie wordt dan neergelaten tot op de juiste positie en wordt met bouten vastgezet. De veiligheidsbouten die stuk voor stuk zorgvuldig met de hand worden vastgezet op tevoren bepaalde niveaus, krijgen allemaal een dun laagje gele verf opdat op een later moment elke ongeautoriseerde verstelling direct zou worden ontdekt. Deze voorzorgsmaatregel is essentieel voor de veiligheid van de passagiers en dient voor bewaking van de kwaliteit van het verfijnde hydraulische en electrische systeem.
Het veersysteem bijvoorbeeld heeft een gevoelige niveauregeling. Deze werkt op twee snelheden. Als uw auto stationair draait, past hij zich onmiddellijk aan aan elke verandering in de belading. Maar als de auto in beweging is, wordt de compensatie wat subtieler.
Hij houdt zelfs rekening met het geleidelijk legen van de benzine tank.
Het maakt het voor de ingenieurs mogelijk een vering te ontwerpen die een bijna griezelig gladde rit mogelijk maakt. En het is een bewijs van de efficiency van het systeem dat uw Rolls-Royce geen behoefte heeft aan zelfstellende koplampen.
Het uitlaatsysteem van uw Rolls-Royce heeft niet minder dan vier roestvrijstalen geluidscompartimenten die elk zijn afgesteld om een andere geluidsfrequentie te absorberen. Dit reduceert het uitlaatgeluid tot een fluistering.
Elk geluid dat door de aandrijving wordt geproduceerd, wordt er met een massa metaal eveneens uitgetuned tot buiten het bereik van het menselijk oor.
Naast de gele verf krijgt de onderzijde van uw auto ook nog eens zeventig pond aan beschermingsmateriaal speciaal voor die onderzijde.
Morgen, hoe we u in uw stoel houden.


5.

Zekeringen

Dit is de vijfde uit een serie van tien advertenties opgedragen aan de 100 mensen die deze maand Rolls-Royce eigenaar zullen worden.

Dit is wat u in uw stoel houdt

De Rolls-Royce is op een zodanige wijze ontworpen en opgebouwd, dat praktisch elke handeling kan worden uitgevoerd vanaf de bestuurdersstoel.
De meeste van de instrumenten worden aangedreven door electriciteit. De bestuurder kan bijvoorbeeld alle ramen in de auto bedienen zonder zelfs maar rond te hoeven draaien op zijn stoel. Tegelijkertijd kunnen alle deuren automatisch worden gesloten met een centrale schakelaar.
De voorstoelen kunnen worden ingesteld met een eenvoudige acht-standen-schakelaar in praktisch elke hoek die je maar kunt wensen.
De radio, stereo-apparaat (standaard op de Corniche, optioneel op de Silver Shadow), uitschuifbare antenne, verwarmde achterruit en zelfs het slot op de benzineklep kunnen worden bediend vanaf de bestuurdersstoel.
Het verwarmingssysteem op een Rolls-Royce heeft een capaciteit gelijk aan vier huisradiatoren. Het airconditioningsysteem, dat is voorzien van 11 electrische motoren om de diverse blowers, kleppen en flappen aan te drijven, kan wedijveren met een commerciŽle ijsbereidingsmachine.
De handle voor de automatische versnelling is eveneens electrisch - de enige in zijn soort op de hele wereld. Het maakt het de bestuurder mogelijk om van versnelling te wisselen met niet meer druk dan die van zijn pink.
Dit alles, om nog maar niet te spreken van de koplampen van de Rolls-Royce, de zijlampen, zij-markeringslampen, alarmverlichting, interieurverlichting en zeven waarschuwingslampen, wordt bediend door de zekeringen op de foto. Zoals u ziet is het een verbazingwekkend stuk uitrusting.
In het onwaarschijnlijke geval dat de koplampen uitvallen terwijl ze op groot licht staan, treedt automatisch een veiligheidscircuit in werking - uw Rolls-Royce zal zijn weg vervolgen met de dimlichten aan. En een waarschuwingslamp vertelt de bestuurder dat een remlicht niet functioneert.
De zekeringenkast is gelokaliseerd onder het dashboard, aan de rechterzijde van de stuurkolom. De bestuurder kan daardoor zelfs een zekering wisselen zonder zijn stoel te verlaten.
Maandag, de rattenval in uw Rolls-Royce.

Voor het bekijken van de posters 6 tot en met 10 ga naar Marketing deel 2. TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer