HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Motoren van de Silver Shadow:

 

Hoofdmenu motoren
De motoren in de Silver Shadow
Specificaties van de 6230 cc motor
Specificaties van de 6750 cc motor

De carburateurs
De ontsteking
De elektrische brandstofpompen
Het meten van de motortemperatuur

 


De motoren in de Silver ShadowAlle Silver-Shadow-modellen zijn voorzien van een prachtige V8.
Aanvankelijk werd de Silver Shadow op de markt gebracht met een inhoud van 6230 cc. Later, vanaf modeljaar 1970, vergrootte Rolls-Royce deze motor tot 6750 cc, vooral om tegemoet te kunnen komen aan de internationale emissie-eisen.De 6230 cc motor van de Rolls-Royce Silver Shadow SRH3485 uit 1967.

Een eerste kennismaking
Op de bovenstaande foto zijn enkele motorcomponenten goed herkenbaar. Kijk even mee.
Rechts op de foto is het expansievat zichtbaar dat boven op de radiator is gemonteerd. Dat is dus de voorzijde van de auto. Tegen de bovenzijde van de motorruimte is derhalve de veerpoot van het linkervoorwiel te zien. Linksboven op de foto is een vat zichtbaar. Dit is het reservoir van de hydraulische olie waarmee het rem- en veersysteem is gevuld. Rechts op de foto direct achter de radiator zitten de v-snaren. In de meeste typen zijn in totaal vijf v-snaren gemonteerd. De twee hoogliggende v-snaren drijven meestal onder andere de compressor van het airconditioningsysteem aan. De compressor is het grote zwarte vat aan de bovenzijde van de motor direct achter de radiator. De SRH3485 heeft echter geen airconditioning en op de auto van de foto is een gelijkstroomgenerator gemonteerd.
Nog twee andere zeer markante componenten zijn zichtbaar. Allereerst is dat de grote zwarte slang cq buis, die van rechtsonder naar linksonder prominent over de motor heen slingert. Deze tunnel voert de buitenlucht aan naar het motormanagement. Denk bij motormanagement overigens niet aan een hedendaags elektronisch injectiesysteem, maar aan carburateurs en ouderwetse contactpuntjes. Die carburateurs zijn de twee opzichtige potten in het midden van de foto. Dit zijn zogenaamde SU-carburateurs. Als je de schroefdop opendraait aan de bovenzijde van zo'n carburateur, dan blijkt daar een zuigertje aan te zitten, dat op basis van oliedemping (motor-olie) bijdraagt aan een perfect motorgedrag bij sterk wisselende gaspedaalstanden.
Op deze foto is ook goed te zien dat er hoogteregeling is gemonteerd op de veerpoten. Op de veerpoot aan de onderzijde van de foto is het buisje goed zichtbaar waarin de olie wordt aangevoerd. Bij de achterste veerpoot op de foto is de hoogteregelingsklep te zien. Het is de klep direct rechts van de veerpoot waarop drie buisjes uitkomen.
Het vat helemaal onder op de foto is het reservoir van de ruitensproeier met boven op het vat het motortje waarmee de vloeistof naar de voorruit wordt gedreven.

De motor van de Silver Shadow IIDe 6750 cc motor van de Rolls-Royce Silver Shadow SRF30477 uit 1977.

De tweede foto (hierboven) toont een tien jaar jongere motor. Het motorblok is nog steeds hetzelfde blok als de 6230 cc motor: twee banken van vier cilinders in een V-vorm van 90. De grotere motorinhoud is verkregen door de slag te vergroten. De vier bougies liggen aan de buitenzijde van beide cilinderbanken, halverwege het motorblok, en zijn op de foto niet zichtbaar. Zelfs de bougieskabels zijn nog maar voor de helft van de lengte zichtbaar.
De latere motoren zijn steeds verder volgebouwd met voorzieningen om aan de milieu- en veiligheidseisen van de Amerikanen tegemoet te kunnen komen. Sensoren en allerlei elektronische hulpmiddelen hebben hun intrede gedaan.

Dit proces heeft zich nadat de productie van de Silver Shadow II was gestopt, in de Corniches gewoon voortgezet. Op de foto hieronder is een motor te zien van wederom 10 jaar jonger, namelijk uit 1987. Het is een foto van de motor van de Corniche II met als chassisnummer SCAZD02A2HCX20371 uit 1987.De 6750 cc motor van de Rolls-Royce Corniche II HCX20371 uit 1987.

Opvallend aan deze motor is dat de carburateurs plaats hebben moeten maken voor een modern motormanagementsysteem, rechts op de foto. Ook het luchtfilter is gewijzigd, het vat voor de hydraulische olie, het expansievat is verdwenen, enzovoort, enzovoort. Alleen het 6750 cc blok zelf is nog ongewijzigd aanwezig.
In de jaren daarna zijn de ontwikkelingen verder en verder gegaan. Het werd mode om de wirwar aan motor-onderdelen te verbergen onder flitsende kunststof kappen en voordat de Corniche uit productie werd genomen, werden er ook kappen op de Corniche gemonteerd. Op de foto hieronder, de op 32 exemplaren na laatste Corniche die in het 30-jarige leven van de Silver Shadow is gebouwd, is de kunststof motorplaat goed zichtbaar.De 6750 cc motor van de Rolls-Royce Corniche S SCAZC03C0SCX50124 uit 1995.

Specificaties
De tot 6750 cc vergrote motor was gebaseerd op de kleinere V8 van 6230 cc. Het grotere volume werd bereikt door het verlengen van de slag van de zuigers. Tijdens de testen bleek dat een motorinhoud van 7269 cc haalbaar was op basis van deze ingreep. Dit leidde tot een vermogen van bij benadering 220 bhp (braking horse power) en een topsnelheid van circa 203 km per uur. Uiteindelijk werd vastgesteld dat een vergelijkbare performanceverbetering bereikt werd met behoud van een acceptabel brandstofverbruik bij een motorinhoud van 6750 cc. Deze grotere 6,75 liter motor had als voordeel ten opzichte van de oorspronkelijke 6,23 liter motor dat zowel het koppel op lage toerentallen als de maximumsnelheid werden vergroot.Opengewerkte motor van een Silver Shadow.


Voor de specificaties van de 6230 cc motor kijk op de pagina van de 6230 cc motor.
Voor de specificaties van de 6750 cc motor kijk op de pagina van de 6750 cc motor. TOP OF PAGE ↑ 


Marinus Rijkers.   Disclaimer