HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

De Spirit of Ecstasy:

Eleanor Velasco Thornton

 

Flying Lady

De Flying Lady op mijn DM-37-65.

De Flying Lady op mijn DM-37-65.

Het beeldje boven op de imposante grille van elke Rolls-Royce Silver Shadow, staat bekend onder vele namen. Zo kun je als aanduidingen tegenkomen:
- de Lady
- de Flying Lady
- de Mascotte
- de Spirit of Ecstasy.
Voor de lady heeft Eleanor Velasco Thornton model gestaan. Wil je meer over haar lezen en over de wijze waarop haar naam hieraan verbonden is geraakt, lees dan de pagina met de historie van Eleanor Velasco Thornton.

Rolls-Royce heeft niet altijd een mascotte op de grille gevoerd. De eerste spirit of ecstasy verscheen "pas" in 1911. Vanaf dat jaar tot nu hebben de mascottes verschillende afmetingen gehad en zijn ze soms ietwat gewijzigd:
De flying lady wordt alleen gevoerd op de Rolls-Royce, niet op de Bentley. Voor zover mij bekend is elke Silver Shadow ermee uitgerust.
Bentley heeft een gevleugeld embleem, dat niet zo'n mysterieuze geschiedenis heeft (zie foto hieronder). Op het Bentley-embleem zal ik hier niet verder ingaan.De emblemen die vele Bentley-T-neuzen sieren.

De lady trekt altijd veel aandacht naar zich toe. Zet je auto op een druk bezochte plaats en gegarandeerd dat vele passanten er even de tijd voor nemen om te kijken, te voelen en aan te trekken of hij wel kan inklappen.
Om dat maar meteen te ontzenuwen: de mascotte van een Rolls-Royce Silver Shadow kan niet in de grille verdwijnen omdat de grille van de Silver Shadow daar niet diep (gezien in de lengterichting van de auto) genoeg voor is. Pas vanaf de Silver Spirit (1980) verdwijnt de lady bij bijvoorbeeld een aanrijding in de grille. De lady op een Silver Shadow dient echter wel te zijn voorzien van de mogelijkheid om achterover te klappen. Bestaat die mogelijkheid niet, dan zal de auto niet door een APK-keuring heen komen. Een alternatief als de lady niet kan bewegen is om haar te verwijderen en te vervangen door een zogenaamde Zwitserland-dop (meer hierover op de pagina van Eleanor V Thornton).
 TOP OF PAGE ↑ 


Marinus Rijkers.   Disclaimer