GA TERUG

 

Rolls-Royce Silver Shadow Long Wheelbase


1967, LRH2542, donker groenDe Long Wheelbase (LWB) van de Silver Shadow werd gepresenteerd in 1969 (LRX6599) maar in 1967 werd er een voorserie gemaakt van 10 stuks. EÚn van deze 10 was de LRH2542, een speciale bestelling van HRH Princess Margaret. Deze auto bezat een heleboel bijzonderheden, enerzijds als gevolg van de verlenging van de auto, anderzijds omdat ze zo door de Prinses zijn besteld. De bijzonderheden zijn op deze pagina in beeld gebracht.
Deze pagina is gemaakt in mei 2006. Op dat moment was de auto te koop in Japan bij Caesar Trading (met dank). De prijs van de auto was ongeveer 3 miljoen yen (= 21,500 Euro) zonder garantie. De auto is in Japan ge´mporteerd in 1973 en sindsdien in bezit geweest van 1 eigenaar. De auto had een kentekenplaat met de cijfers 33, afkomstig uit Sinagawa, een district van Tokio.

Vergeleken met de latere Long Wheelbases (1969 en daarna) had dit voorserie exemplaar van de Long Wheelbase de volgende bijzonderheden:
- Geen smallere achterruit
- Geen everflex op het dak
- Geen RR-badge op de C-stijl
- Geen side marker lamps
- Sleutelgaten in de achterste portieren
- Te openen voorste zijruitjes
- De smallere spoorbreedte en smallere banden van de eerste productiejaren

Genoemde bijzonderheden worden op de foto's hieronder getoond, te beginnen met de vierde foto.


Op de laatste foto hierboven staat de auto zoals hij oorspronkelijk was uitgevoerd (bron: "Rolls-Royce Silver Shadow, Bentley T-series" door Malcolm Bobbitt). Toen de auto op 19 juli 1967 werd afgeleverd, was hij voorzien van het familiewapen dat speciaal door John Blatchley voor de Prinses was ontworpen en van een politielamp, beide direct boven de voorruit. Het familiewapen en de politielamp zitten er nu niet meer op. Op de foto is de blauwe politielamp op het dak en het koninklijke familiewapen daar direct achter goed te zien. Op de bumper staan drie badges (zonder badge-bar) die momenteel niet meer op de bumper aanwezig zijn.   

De auto was uitgevoerd in de kleur donker groen met bijpassend groen leer. De regenstrips boven de zijruiten zijn niet origineel.   

De auto is voorzien van een vlaggestok of hoekmarkeringsstok, maar deze is niet origineel. Op deze vroege Silver Shadows zaten de achteruitrijlampen in de licht-units. De achterruit van deze auto is verduisterd.   

   

   

De vloerkleden waren vaal grijs-groen en het dashboard was gemaakt van geolied teakhout. De auto was uitgerust met een air conditioning.   

De extra lengte bedroeg 10 centimeter, gelijk aan de verlengingen in de latere Long Wheelbases. De extra lengte kwam volledig ten goede aan de achterpassagiers. Deze auto had geen luidsprekers in het achterportier en had geen picknicktafels. De bovenrand van de deuren (net onder de zijruiten) is niet van hout maar van leer.   

Op de optielijst stond een in hoogte en lengterichting te verplaatsen achterbank, speciaal bedoeld voor ceremoniŰle gelegenheden. Bovendien was er extra nachtverlichting in het interieur aangebracht. Bijzonder waren ook de drie armleuningen in de achterbank en het ontbreken van een armleuning op de achterportieren. De hoofdsteunen zijn niet origineel. Er zit geen hout om de vanity mirrors (de spiegels op de C-stijl) heen.   

De in de koffer zichtbare unit is onderdeel van de air conditioning. De motor ziet er origineel uit en heeft zo te zien nog een werkende voorste hoogteregeling.   

Het chassisnummerplaatje laat er geen twijfel over dat deze auto als Long wheelbase moest worden aangemerkt.


De Koninklijke familie kocht 21 auto's van Rolls-Royce Motor Cars vˇˇr de Tweede Wereldoorlog en 26 erna, gerekend tot 1990. Prinses Margaret kocht er in totaal 7: een Phantom IV uit 1954, een Silver Cloud II uit 1960, een Silver Shadow MPW Long Wheelbase uit 1967, een Silver Shadow Long Wheelbase uit 1971, een Silver Shadow Long Wheelbase uit 1975, een Silver Wraith II uit 1979 en een Silver Wraith II uit 1980. De Silver Wraith II uit 1979 heeft kennelijk voor problemen gezorgd: nadat Kensington Palace enkele afkeurende opmerkingen had gemaakt, werd deze auto in 1980 vervangen door een andere Silver Wraith II. Niemand weet wat er met de auto uit 1979 is gebeurd!
De derde auto uit de genoemde rij is de Silver Shadow MPW Long Wheelbase uit 1967 die onderwerp is van deze pagina. Uit dat de Prinses zoveel Silver Shadows heeft besteld mag worden opgemaakt dat ze door het model was gefascineerd. Alle auto's werden ook in nauwe samenwerking met de ontwerpers van MPW gespecificeerd.
De tekeningen hieronder tonen eens te meer aan dat de bijzonderheden van de auto zorgvuldig werden uitgewerkt. Deze auto heeft zijn oorspronkelijke, door de Prinses bestelde features behouden.


 TOP OF PAGE ↑ 


ę Marinus Rijkers.   Disclaimer