GA TERUG

 

Bentley T Pininfarina Coupé


Oktober 1968, CBH4033, Brewster GreenDeze door Pininfarina vormgegeven Bentley T is bekend als de 'Coupé Speziale'. Het ontwerp was het werk van Paolo Martin, een begaafd stylist die zijn carrière startte bij Michelotti in 1960. Hij verhuisde naar Bertone in 1967 en in de volgende jaren werd hij aangesteld als hoofd van de styling afdeling van Pininfarina, waar hij verantwoordelijk zou worden voor innovatieve ontwerpen als de Ferrari Dino Competizione en 512S Modulo, de Alfa Romeo P33 en de Lancia Beta Monte Carlo.
De Coupé Speziale werd besteld door de welgestelde Britse entrepeneur en autofanaat James E. Hanson, later Lord Hanson, die Sergio Pininfarina met zijn voorstel benaderde in 1965. De Coupé Speziale zou niet de voorloper blijken te worden van de nieuwe Bentley Continental Fastback, maar van de Rolls-Royce Camargue, waarmee onmiskenbaar een gelijkenis bestaat. De Coupé Speziale werd in 1968 tentoongesteld op de stand van Pininfarina op de autoshows van Turijn, Parijs en Londen voordat Lord Hanson hem via H.R. Owen in mei 1969 in ontvangst nam. Het originele ontwerp was voorzien van chromen bumpers en dichte wieldoppen.Tussen 16 juni 1978 en 20 november 1979 onderging de Bentley in opdracht van Lord Hanson een update naar de Bentley T2 specificaties. Het werk werd uitgevoerd door Jack Barclay Ltd. De vier-versnellingsbak werd vervangen door de toen gangbare drie-versnellingsbak, de bumpers werden vervangen en de wielen kregen de doppen van de Bentley Corniche. Ook het stuurmechanisme en de hydraulica werden vernieuwd. De auto werd gestript en opnieuw voorzien van de originele kleur Brewster green. De totale kosten van deze restauratie beliepen £20,451.82. Enige tijd later verkocht Lord Hanson de auto via Ivor Gordon van Frank Dale & Stepsons voor £225,000. Hij werd in de Britse pers "de duurste tweedehands auto ooit" genoemd.
In mei 1989 werd de Bentley verkocht aan een Japanse verzamelaar en verbleef hij voor een aantal jaren in een privémuseum in Japan. Daarna is hij naar de Verenigde Staten verhuisd en heeft hij vier volgende eigenaren gehad.
In 2010 werd hij te koop aangeboden bij Frank Dale in London.

In 2015 werd hij geveild door Bonhams.

 TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer