HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT


Introductie van de Silver Shadow



De Rolls-Royce Silver Shadow is op de markt gekomen in 1965. Hij werd voor het eerst aan het publiek getoond op de autoshow van Parijs op donderdag 7 oktober 1965. Hij was de opvolger van de Rolls-Royce Silver Cloud III en hij is zelf in 1980 opgevolgd door de Rolls-Royce Silver Spirit en Silver Spur. Toch is de Rolls-Royce Corniche, de cabriolet-versie van de Silver Shadow, nog tot in 1995 in productie gebleven.

De Rolls-Royce Silver Shadow geportretteerd op de officiele brochure uit 1965.

De Rolls-Royce Silver Shadow geportretteerd op de officiële brochure uit 1965.

Succesmodel
De Rolls-Royce Silver Shadow is tot nu toe de best verkochte Rolls-Royce aller tijden. Het precieze productie-aantal is opgenomen in de tabel verderop op deze pagina. Het was ook het eerste model dat de Rolls-Royce-fabrieken een behoorlijke winst bracht na het succesmodel Silver Ghost uit de beginjaren van het merk. Dat Rolls-Royce op 4 februari 1971 toch failliet ging, werd veroorzaakt door het debacle van de RB211 vliegtuigmotor. De Silver Shadow was en bleef succesvol en overleefde de crisis.

Bentley
Lange tijd liepen de evolutie van Rolls-Royce en Bentley evenwijdig. Kwam er een nieuw model Rolls-Royce op de markt, dan kwam er een nagenoeg identieke Bentley op de markt. Zo kende de Silver Shadow (op de foto de linker auto) als broertje de Bentley T (op de foto rechts).

De linker neus is van een Rolls-Royce Silver Shadow, de rechter van een Bentley T.

De Bentley-modellen haalden echter bij lange na niet de productie-aantallen van Rolls-Royce. De verkoopsuccessen van Bentley begonnen pas in belangrijke mate te verbeteren toen in 1982 de Bentley Mulsanne Turbo op de markt kwam. Maar dat was in de periode ná de Silver Shadow.

Modelkenmerken
De Silver Shadow was de eerste Rolls-Royce met zelfdragende carrosserie. Alle Silver Shadows hadden standaard een V8-motor, een automatische versnelling, rondom schijfremmen en onafhankelijke wielophanging. De Silver Shadow was - in tegenstelling tot de voorgaande Rolls-Royces - ontworpen om zelf te rijden en niet meer bij uitstek om gereden te worden.

Productie-aantallen
In totaal werden er 40.997 auto's gebouwd op basis van de Silver Shadow. Voor een precies overzicht van de modellen en hun productie-aantallen kunt u een kijkje nemen in het modellenoverzicht.

Modelwijzigingen
Gedurende de vele jaren dat de Silver Shadow in productie was, werden er diverse modelwijzigingen doorgevoerd. Het betrof niet alleen nieuwe carrosserievormen, maar ook technische wijzigingen. Ook deze zijn te vinden in het modellenoverzicht.

Chassisnummers
De chassis-nummers van de Rolls-Royce en Bentley hebben elk een eigen verhaal. Van deze nummers is niet alleen het bouwjaar af te leiden. Ook verbergen ze vele eigenschappen van het model.
Deze website besteedt zeer uitgebreid aandacht aan de boeiende systematiek van de chassis-nummers van de Rolls-Royce Silver Shadow, de Bentley T en de afgeleide modellen. Op de betreffende pagina's vind je ook precies op welke chassis-nummers technische wijzigingen zijn doorgevoerd.

Breuk met de traditie

(onderstaande tekst is overgenomen uit het blad Automobiel, 22e jaargang, nummer 2, februari 2001, pagina 24, uit een artikel over een Rolls-Royce Silver Shadow DHC uit 1969, geschreven door Ton Lohman)


Toen in oktober 1965 de nieuwe generatie Rolls-Royces en Bentleys getoond werd, was de schok onder de traditionele liefhebbers van het merk groot. De tien jaar ontwikkelingstijd die de fabriek in de nieuwe modellen had gestopt, resulteerde in drie stijlbreuken: de auto had een zelfdragende pontoncarrosserie, onafhankelijke wielophanging rondom en vier schijfremmen. Daarbij week hij uiterlijk bijzonder af van zijn statige voorganger, de Silver Cloud, die er al een carrière van tien jaar op had zitten. Kale chassis voor speciale koetswerken waren voortaan dus niet meer leverbaar. De Silver Shadow was minder lang, minder breed, minder hoog, kortom van alles minder, behalve de binnenruimte. Het was de kortste Rolls sinds 1906. De carrosserie was van de hand van J.P. Blatchley en hij was erin geslaagd een moderne koets te tekenen die toch ook weer onmiskenbaar klassiek gelijnd was. Dank zij de zelfdragende constructie was er veel meer plaats voor de inzittenden en de bagage. En de ingenieurs waren er wederom in geslaagd om de klasse van het merk van de wagen te laten strálen. De grille en de dubbele koplampen waren gebleven, maar die grille was nu minder hoog. De motor van de laatste Cloud troffen we ook aan in de Shadow, zij het dat er modificaties gedaan waren. Een belangrijke daarvan was de ingrijpende modernisering van de cilinderkoppen. Men had de vorm van de verbrandingskamers verbeterd en de voorheen zo moeilijk bereikbare bougies naar een handiger plaats verhuisd.
Van Citroën had men het patent op de hydraulische vering gekocht om de wagen op een constant niveau te houden. De twee hydraulische pompen werden aangedreven door de nokkenas. De viertraps Hydramatic automaat was iets verbeterd, maar deze zou later in juli '68 toch moeten wijken voor een nieuwe drietraps automaat die al wel voor de VS van meet af aan werd ingebouwd. De klanten van Rolls-Royce interesseerden zich natuurlijk helemaal niet voor de technische component. Het uiterlijk, het interieur en de merknaam waren het voornaamste.
In de wagen zelf waren vaste waarden weer alom aanwezig: walnotenhout en Connolly leer. Het instrumentarium was nu voor de bestuurder geplaatst en niet langer centraal. Voor de chauffeur was dat prettiger, voor de fabriek niet omdat men nu twee modellen dashboards moest leveren voor links- en rechtsgestuurde auto's. Een Rolls was ondanks de reputatie niet overdadig van snufjes voorzien en voor vele zaken moest extra worden betaald. In het optiepakket zaten o.a. airconditioning, getint glas, leren hemelbekleding en schapenvachtjes voor op de vloer.
De Silver Shadow en zijn broertje de Benley T waren een onmiddellijk kassucces en er ontstond een wachtlijst van wel twee jaar voor de aflevering. Exemplaren van 1 à 2 jaar oud brachten nog net zoveel op als een nieuwe.
In 1969 kwam de versie met verlengde wielbasis uit; hij had in sommige gevallen een separatieruit en dubbele airco. De gewone modellen hadden die klimaatregeling vanaf mei '69 standaard aan boord. Voor 1970 vergrootte Crewe het motorvolume van 6230 naar 6750 cc. De vermogenswinst die dit opleverde ging voor exportmarkten als Amerika, Japan en Australië teniet vanwege de inbouw van een katalysator en andere beperkingen van uitlaatgasemissie. Het interieur kreeg wat aanpassingen die alle met de veiligheid van de wagen te maken hadden. De niveauregeling van de vooras verdween en de wagen kreeg standaard centrale deurvergrendeling en een roestvrijstalen uitlaat.



 TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer