HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Het hydraulische systeem:

Hoofdmenu hydraulica
Het gehele hydraulische systeem

Het Remsysteem
Het Hoogteregelingssysteem
De vloeistofdrukvoorziening

Verversen en ontluchten
De hydraulische schema's

 

Het gehele hydraulische systeem:

Menu gehele hydraulische systeem
Algemene introductie
Hydraulische vloeistof

Werking van het hydraulische systeem
Wijzigingen in het hydraulische systeem
Animatie van het hydraulische systeem
De hydraulische leidingen

Alle hydraulische componenten
Overzicht componenten tot 22073
Overzicht componenten vanaf 22073

 


Algemene introductie
van het hydraulische systeem



Remsysteem
Het hydraulische remsysteem is bij de eerste serie Silver Shadows een drievoudig uitgevoerd systeem. Het bestaat uit twee hoge-druksystemen (systeem 1 en systeem 2) en een lage druk hoofdremcilindersysteem. Deze drie systemen werken onder normale omstandigheden gelijktijdig, maar volledig onafhankelijk van elkaar. De hoge druk wordt verkregen door twee vloeistofpompen die op de motor zijn gemonteerd en worden aangedreven door de nokkenas.
Het hoofdremcilindersysteem (mastercylinder) is een systeem waarbij door op het pedaal te trappen de vloeistof onder druk gezet wordt waardoor 2 van de 6 rempistons worden geactiveerd. Het hoofdremcilindersysteem moet dus eigenlijk worden gezien als een noodsysteem.
Bij de Silver Shadow II is deze cilinder komen te vervallen. De twee door de hoofdremcilinder bediende rempistons zijn hierbij in het hoge-druksysteem opgenomen.

Hoogteregelingssysteem
Het hoogteregelingssysteem zorgt ervoor dat de wagen ondanks zijn belasting (meerdere passagiers of lading) te allen tijde op dezelfde hoogte blijft staan. Het systeem bestaat uit twee niveauregelingskleppen en twee hydraulische cilinders (ram-valves) die zich op de achterste veerschotels bevinden. Het hoogteregelingssysteem betrekt zijn vloeistofdruk van het tweede circuit van het hydraulische remsysteem. Indien de wagen achter zakt door bijvoorbeeld toegevoegde lading, gaan de niveaukleppen open en stroomt er hoge druk vloeistof naar de hoogtecilinders. Deze duwen de wagen omhoog. Bij het uitladen van het extra gewicht zakt de wagen weer tot normale hoogte.
In de eerste jaren van de Silver Shadow werd de auto geleverd met hydraulische hoogteregeling op alle vier de veerpoten. In het oude systeem met de voorste hoogteregeling is ook een zogenaamde rolbeperkingsklep (beperkt het rollen om de lengte-as) toegepast. Ook deze is na 1969 komen te vervallen.
Vanaf 1969 (na chassisnummer 7404) werd de auto alleen aan de achterzijde op hoogte gebracht. Aanvankelijk was het hoogteverschil aan de voorzijde 1 inch en aan de achterzijde 3 inch. Op de latere modellen waarbij alleen de achterste veren hydraulisch worden bediend is het verschil teruggebracht naar 2 inch.

Ook is er in het hoogteregelingssysteem een solenoid toegepast. Deze bepaalt het tempo waarin de auto op de juiste hoogte wordt gebracht. Tijdens stilstand wordt de auto 20 keer zo snel weer op de juiste hoogte terug gebracht als bij een rijdende auto. Stapt er iemand in of wordt er gewicht in de kofferbak gelegd, dan is de auto direct weer op de juiste hoogte. Of de auto stilstaat, wordt vastgesteld doordat de handle van de automatische versnellingsbak in de stand P (park) of N (neutraal) staat, of doordat de deurswitch is geactiveerd. Dit laatste (de deurswitch) is bij de latere modellen komen te vervallen. Zou het systeem namelijk altijd in de snelle heftoestand staan dan zou dit het rijgedrag nadelig benvloeden tijdens het rijden over hobbelige wegen.


Het kloppend hart van het hydraulische systeem: de hydraulische pomp.

Druk
De druk bij normaal functioneren is maar liefst 1850 tot 1900 lb/sq.in., ofwel 130,06 tot 133,58 kg/cm.
De maximale druk in het hydraulische systeem is 2500 lb/sq.in., ofwel 175,77 kg/cm. Om dit goed tot je door te laten dringen: plaats een gewicht van 175 kilogram op n vierkante centimeter! Die druk dus.
De hoofdcilinder heeft een doorsnede van 5/8 inch, ofwel 15,87 mm.

Systeemvloeistof
Het hydraulisch systeem wordt gevuld met speciaal voor de Silver Shadow ontwikkelde hydraulische vloeistof. Deze vloeistof heeft als codering RR363 en wordt geleverd door Castrol. Een van de speciale kenmerken van deze vloeistof is dat het een smerende werking heeft. Dit om de verschillende hydraulische componenten zoals de vloeistofdrukpompen te kunnen smeren. De vloeistof is uitermate hygroscopisch, ofwel de vloeistof trekt water aan. De werking van de vloeistof vermindert hierdoor in de loop van de tijd doordat vocht uit de omgeving in de vloeistof wordt opgenomen. Tijdens het remmen ontstaat er hitte in de remklauwen. De vloeistof is zo samengesteld dat ze niet gaat koken. Komt er nu vocht in het systeem dan zal deze wl gaan koken waardoor de vloeistof in volume uitzet. Ook ontstaan er als gevolg hiervan luchtbellen in het systeem. Hierdoor gaan de remmen faden. Dit heeft als gevolg dat de remcapaciteit sterk afneemt. Het is dus zaak om de vloeistof om de twee jaar te verversen ondanks de afgelegde kilometers. De ouderdom van de vloeistof is vast te stellen aan de hand van de stank die ontstaat in het reservoir. Oude vloeistof of verkeerde vloeistof (bijvoorbeeld de moderne Dot3 of Dot4 olie) tasten het slangenstelsel aan en leiden tot lekkages. Dot3 en Dot4 (5 enz.) hebben ook een mindere smerende werking. Het is hierom dan ook sterk af te raden om andere vloeistoffen in het systeem te gebruiken dan Castrol RR363.

De opvolger van de Silver Shadow, namelijk de Silver Spirit en Silver Spur modellen en de Corniches en Camargues met een chassisnummer boven 50000 (lente 1979) hebben niet meer de RR363-vloeistof, maar zijn voorzien van zogenaamde minerale vloeistof. Beide vloeistoffen mogen nooit met elkaar verwisseld worden of met elkaar worden vermengd. Het minerale systeem is direct te herkennen aan de groene labels die aan diverse hydraulische componenten zijn bevestigd.
Om het hydraulische systeem geheel te vullen is 2,5 liter (4,5 imperial pints) hydraulische vloeistof nodig.

 


 TOP OF PAGE ↑ 


Marinus Rijkers.   Disclaimer