HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Het elektrische systeem:

 

Hoofdmenu elektriciteit
Elektriciteit algemeen

Elektrische schema's
Systemen en componenten
Werken aan elektriciteit

 

Systemen en componenten:

 

De ramen
De stoelen
De cruise control
De versnellingshendel (1)
De versnellingshendel (2)

De schakelstanden van het contact
Overzicht van de zekeringen
De accu, werking en verzorging
Relais, servo's, sensoren

 


Elektriciteit van de cruise control



De Rolls-Royce Silver Shadow en de Bentley T modellen werden aanvankelijk niet uitgevoerd met cruise control. Pas later, in 1971, vanaf chassisnummer 10322, kon cruise control op speciale bestelling worden geleverd. Uiteindelijk werd de cruise control een standaard feature, en wel in december 1973 vanaf chassisnummer 17518.
In het schema hieronder kunt u zien hoe de cruise control werkt.
Voor een algehele toelichting op de in het schema gebruikte symbolen kunt u terecht in de LEGENDA.
Vele technische termen zijn nog eens apart uitgelegd. In dat geval zijn deze termen groengekleurd en kunt u erop klikken.


Illustratie van de cruise control.

De werking van de cruise control is eenvoudig van opzet. Aan de kilometertellerkabel zit een sensor die het aantal omwentelingen oftewel de snelheid van dat moment meet. Mocht de snelheid hoger of lager worden dan de van te voren ingestelde snelheid, dan reageert er een servo-motor die de gasklep bedient. Zo houdt men een constante snelheid. Ter beveiliging werkt het systeem niet onder een bepaalde minimum snelheid en schakelt zich uit bij het activeren van het rem- of gaspedaal. Indien er storingen optreden, moet men die meestal zoeken in de servo-motor of kilometerkabelsensor. De elektronica gaat meestal niet kapot maar het kan natuurlijk wel. Ik heb wel eens gezien dat men één achterwiel opkrikte tot hij vrij liep waarna de auto in de versnelling werd gezet en theoretisch op snelheid werd gebracht om het systeem "droog" te kunnen testen. Zeker geen aanrader. Laat het systeem door een vakman doormeten die de sensor en servo-motor op de juiste manier nakijkt. Die zet een pulsgenerator op de sensor-ingang waardoor het systeem "denkt" met een bepaalde snelheid te rijden. Zo kun je door de pulstijd te veranderen de theoretische snelheid beïnvloeden en het systeem testen. De vakman beschikt hier over de juiste apparatuur en kennis. Vaak komt dan de fout vlug naar boven en kan dan professioneel worden verholpen.



 TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer