HOME      SITEMAP      MIJN S. SHADOW      ALLE MODELLEN      UW S. SHADOW      FOTO-GALERIJ      TECHNIEK      CONTACT

 

Kleuren:

Hoofdmenu kleuren
Introductie over de kleuren
Two-tone lakkleuren

Vaakst verkochte lakkleuren
Camargue lakkleuren 1975-1987
Corniche lakkleuren 1981-1995

Everflex
Lederen bekleding
Parkertex en stoffen bekleding
Top-roll

 


Introductie over de kleuren



Standaard kleuren en specials
Rolls-Royce leverde vanaf het begin enkele tientallen "standaard" kleuren. In de loop der jaren zijn er vele kleuren bijgekomen en zijn er ook diverse kleuren weer afgegaan. Voor het vaststellen van welke kleuren standaard kleuren zijn, is gebruik gemaakt van de Sales Manual, een handboek voor de verkoper van Rolls-Royce en Bentley. In deze Sales Manual stonden de standaard kleuren opgesomd. Voor deze website is gebruik gemaakt van de Sales Manuals van 1966, 1971, 1974, 1978 en 1979.
Voor de Corniche modellen werd een aparte range van standaard kleuren benoemd. Deze kleuren konden ook worden besteld op de andere modellen, maar dan tegen een meerprijs. Voor de Camargue werd een kleurenrange samengesteld die niet op de andere modellen kon worden besteld.

Elke kleur was leverbaar
In principe kon de klant van Rolls-Royce zijn Silver Shadow, T, Camargue of Corniche in elke kleur laten afleveren die hij wilde. Vele klanten hebben daarvan gebruik gemaakt en lieten een kleur aanmaken die in hun persoonlijke leven een bijzondere betekenis had.
Afwijkende kleurstellingen kostten in 1966 voor de lak $90 extra (US) en voor interieurkleuren $110. In 1975 was deze extra prijs £111,45 (UK).
Afwijkende kleurstellingen zorgden in het begin voor een verlenging van de productieperiode met 4 weken. Deze extra productietijd was in 1971 opgelopen tot 12 weken.

Kleurcodes
Deze site vermeldt van diverse kleuren de kleurcodes. Het is echter zeer riskant om deze kleurcodes zonder nadere testen bij het spuiten van uw auto toe te passen. Hedendaagse lakken zijn namelijk anders van samenstelling en een zorgvuldig gekozen kleur kan gemakkelijk afwijken van de "oude" kleur van uw auto. U wordt ten zeerste geadviseerd eerst de kleuren te beproeven alvorens u uw auto van een vernieuwde laklaag te voorzien. Zie ook de Disclaimer.
Verder is het nodig om te weten dat hedendaagse lakken niet zomaar over de oude laklagen heen aangebracht kunnen worden. U loopt het risico dat de chemische werking van de lakken op elkaar al snel tot afbreuk van de laklaag leidt. Het best kunt u uw auto volledig van alle oude laklagen ontdoen voordat u een nieuwe aanbrengt. Wint u bij voorkeur infromatie in bij een deskundig adviseur of spuiter.

Lakleveranciers
Rolls-Royce maakte gebruik van verschillende lakleveranciers. De meest voorkomende was ICI, die meer dan driekwart van de standaard kleuren leverde. Een andere leverancier was INMONT, die bijvoorbeeld de kleuren Cardinal red en Moorland green leverde. VALENTINE was leverancier van kleuren als Sage green en Smoke green en DOCKERS van de kleur Sable. De laatste leverancier was MASON die zijn naam terugvond in de zeer populaire kleur Masons black maar ook leverancier was van bijvoorbeeld het opvallende Tudor red.

Two-tone kleurenschema's
Two-tone kleurenschema's, waarin alle kleuren konden worden gecombineerd, kostten niets extra. Vele kopers van een Silver Shadow kozen voor de two-tone schema's. Zie verder de pagina die speciaal hieraan is gewijd.

De Fine-lines ofwel de biezen
De gekleurde strepen over de flank van de auto werden met de hand getrokken. Normaal gesproken bestond deze bestreping uit twee lijnen, één boven en één onder de sierstrip op de flank. Dezelfde strepen stonden dan ook op de gekleurde ring op de wieldoppen. Op de foto's hierboven zijn deze biezen goed te zien. Ze zijn van de Silver Shadow Long Wheelbase LRC20551 uit 1974 in de kleur Cardinal red.



Een Rolls-Royce Silver Shadow Mulliner Park Ward 2-deurs saloon uit 1969, CRH7110, wachtend op een nieuwe kleur.




 TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer