GA TERUGThe voice of a Silver Shadow

Het eindresultaat van de fotoshoot is deze fantastische foto (boven). Fotograaf is Mark Janssen uit Rotterdam (www.markjanssen.com).

Hieronder ziet u een foto van het decor in het muziekcafé de Vorstin. Om de enorme afmeting tot uiting te brengen, ziet u mij zelf op de voorgrond.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Hierboven ziet u een opname van "Sterren op het doek", een interview door Hanneke Groenteman met Martijn Krabbé. Deze opname werd uitgezonden door omroep Max op donderdag 19 mei 2011. Het decor is het best zichtbaar na 11:00 minuten en na 12:55 minuten.Het verhaal van de fotoshootOp een dag in juli 2010 werd ik gebeld door fotograaf Mark Janssen uit Rotterdam. Hij had mij gevonden via mijn website en was op zoek naar een Rolls-Royce voor een fotoshoot. Het leek erop dat mijn auto zich uitstekend zou lenen voor wat hij van plan was. Of ik ervoor in was.

Rood interieur
Natuurlijk wilde ik eerst weten wat hij dan van plan was. Mark richtte zich vooral op het interieur van mijn Silver Shadow, dat uitgevoerd was in een voor hem welkome kleur rood. De buitenkant van de auto was wat minder van belang. De foto zou komen hangen in het nieuwe gebouw dat in Hilversum was gebouwd voor opnames van vooral muziekfestijnen. Dit gebouw, “De Vorstin” genaamd, kon worden afgehuurd door TV-organisaties en voor de komende maanden stonden er al opnames gepland voor RTL4 en SBS6. De foto van Mark zou daar als decor komen te hangen in een monsterlijk formaat van maar liefst 5 bij 7 meter en zeker enkele jaren blijven hangen.
Ik stuurde hem diverse detailfoto’s op van het interieur van m’n auto en na nog wat telefoontjes hadden we onze afspraken rond.

Op 2 augustus aan het eind van de middag toog ik naar het centrum van Rotterdam. Ik moest zijn op een adres waar ik de auto volgens Mark het best niet onbeheerd kon achterlaten. Kort na mijn aankomst reden we naar een grote met slagbomen geregelde parkeerplaats op een steenworp afstand van het Hofplein. Rondom de parkeerplaats stond hogere bebouwing die duidelijk niet voor representativiteit was vormgegeven. Verder wat onkruid, hoge hekken, kortom van alles wat niet in aanmerking kwam als achtergrond voor een standaard fotoshoot. Op zijn aanwijzing parkeerde ik mijn auto midden op een open stuk waar geen andere auto’s in de buurt stonden.

Rookmachine
Mark en zijn assistenten begonnen met het opbouwen van een indrukwekkend belichtingspark. Zeker 5 flitsunits werden op vele manieren in, naast en achter de auto gepositioneerd. De rookmachine werd uitgetest en honderden proeffoto’s werden geschoten. Na ruim twee uur was de opstelling perfect en konden de modellen op de parkeerplaats verschijnen.
Vier schitterend uitgedoste en opgemaakte fotomodellen verschenen ten tonele en werden door een professionele visagist en kapper ter plaatse tot in de laatste details in orde gemaakt. Vervolgens mocht de eerste dame plaatsnemen op de achterbank en begon Mark met zijn fotoshoot. Bij elke foto moest de rookmachine worden bediend door een van de assistenten en werd de achtergrond door de rook die over de verlichting waaide weggeflitst. Na vele, vele foto’s van het eerste model, kwamen ook de andere modellen aan de beurt. Zij moesten met z’n tweeën of alleen telkens in de auto gaan zitten en weer uitstappen. Mark fotografeerde hen tijdens de beweging van instappen. Vele tientallen malen zijn ze quasi ingestapt en weer uitgestapt. Wat een geduld vraagt zoiets van de fotograaf en van de modellen.
De fotolocatie in Rotterdam. De belichting werd uiterst zorgvuldig opgesteld en uitgetest.
Fotograaf Mark Janssen tijdens het uittesten van zijn apparatuur en de belichting.


Na de foto’s van de afzonderlijke modellen in hun eigen posities besloot Mark nog enkele foto’s te maken van alle modellen tesamen met hemzelf dit maal niet ín maar aan de voorzijde van de auto. Inmiddels was het vrijwel donker geworden. Alle aanwezigen, inclusief de visagist en ikzelf, kregen grote matgrijze, matzwarte en matwitte balonnen aangereikt die op het teken van Mark achter en boven de auto in de lucht moesten worden gegooid, als het even kon precies ter hoogte van het rookkanon. Ook dat hebben we enkele malen herhaald, maar bepaald niet zo vaak als alle voorgaande scènes.

The Voice of Holland, de audities
In september begonnen de TV-uitzendingen van “The Voice of Holland, de audities”, een talentenjacht volgens een nieuwe formule. Deze vonden plaats in De Vorstin, het gebouw waarin de foto zou komen hangen. Het programma The Voice groeide in september en oktober uit tot de publiekslieveling onder de TV-programma’s met 2 miljoen, oplopend tot 3 miljoen kijkers. En tot mijn grote vermaak hing in de ontvangsthal van de deelnemers de foto van Mark Janssen, levensgroot als perfect kleurend decorstuk in de overwegend rood gestoffeerde ruimte. Of er TV-kijkers zijn die het is opgevallen dat de achtergrondfoto er hing, is maar zeer de vraag. De interviews met vaak in emoties en zenuwen ondergedompelde kandidaten trokken de aandacht intensiever naar zich toe dan de foto met het interieur van een Silver Shadow. En toch vond ik het gaaf om de foto daar te zien hangen. Een enorm decor dat een blijvende herinnering vormde aan een voor mij opmerkelijke fotoshoot in hartje Rotterdam. Gepresenteerd aan miljoenen Nederlandse kijkers van wie mogelijk niet één het in de gaten had dat het hier om het interieur van een Silver Shadow ging.
Eind oktober vervolgde het programma The Voice of Holland de uitzendingen met de tweede fase, genaamd “The Battle”. De opnames daarvoor vonden plaats op een andere lokatie dan De Vorstin en de foto’s met mijn auto heb ik daar niet meer zien opduiken.

Mystiek
Wat een fotograaf is Mark Janssen. Ik kende hem hiervóór niet, maar dat is nu definitief veranderd. Als u kijkt op zijn website www.markjanssen.com ziet u vele van zijn kunstwerken terug. Waaronder twee foto’s van de fotoshoot. Al zijn foto’s vertellen een compleet verhaal, hebben iets mystieks en zetten u ertoe aan om minutenlang te kijken naar alle details. Werkelijk fabuleus. Heeft u voor een bedrijf een werkelijk onderscheidende decorfoto nodig, blader dan vooral eens door zijn site en overtuig uzelf.
Het gebouw "De Vorstin" in Hilversum waar de foto als decor is opgehangen. TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer